MOŽE BITI ZARAŽEN

Počela je sezona krpelja, a bolje da vam pomoć naših ljekara ne treba: Evo kako se zaštiti od nepoželjnog ugriza...

Hronika 01.05.18, 17:04h

Počela je sezona krpelja, a bolje da vam pomoć naših ljekara ne treba: Evo kako se zaštiti od nepoželjnog ugriza...
Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti

 

Krpelji su prenositelji raznih bolesti, a njihova je sezona upravo u punom zamahu.


Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.


Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna


Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.


Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo odbraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.


Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.

 

(Aura/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI