NOGOMETNU ZVIJEZDU UVRIJEDILA DOMOVINA

Kako su poruke Mohameda Salaha podijelije Egipat: Ko to tebe može poniziti? Zašto je to rekao?!

Sport 01.05.18, 15:57h

Kako su poruke Mohameda Salaha podijelije Egipat: Ko to tebe može poniziti? Zašto je to rekao?!
Problem je izbio između Salaha i Egipatskog nogometnog saveza zbog upotrebe njegovih fotografija u promotivne svrhe bez prethodnog ovlaštenja. Savez se odbio sastati s igračem kako bi se pronašlo rješenje za taj problem

 


Izvor: Al Jazeera Balkans


Hashtag "#Podržavam_Mohameda_Salaha" prednjači na listi najviše korištenih na Twitteru nakon nejasne i ljutite objave Mohameda Salaha, zvijezde egipatske reprezentacije i engleskog nogometnog kluba Liverpool. Tvit tog popularnog nogometaša zapalio je društvene mreže i otkrio da Salah osjeća ogromnu ljutnju zbog problema s kojima se suočava ovih dana.


Salah je na svom Twitter-nalogu objavio: "Nažalost, način na koji se ophode veoma je uvredljiv... Nadao sam se boljem odnosu od ovog..."


Ovakav tvit dolazi uporedo s problemom između Salaha i Egipatskog nogometnog saveza zbog upotrebe njegovih fotografija u promotivne svrhe bez prethodnog ovlaštenja. Savez se odbio sastati s igračem kako bi se pronašlo rješenje za taj problem.


Reakcija ministra

Salahova objava izazvala je brojne reakcije na Twitteru s obzirom na to da je podijeljena više hiljada puta u manje od sat vremena.


Nekoliko sekundi nakon Salahove objave uslijedila je reakcija i Khaleda Abdela Aziza, egipatskog ministra sporta, koji je u svom tvitu naglasio da će intervenisati kako bi došlo do rješavanja krize.


Hazem Abdel-Azim, jedan od korisnika Twittera, komentarisao je riječima: "Pravni problemi i finansijske nesuglasice rješavaju se. No, ono što me uznemirava, a siguran sam da smeta i ostalim građanima, jesu tvoje riječi o poniženju. Ko to tebe može poniziti? Zašto je to rekao?"


S druge strane, pjesnik Abdel Rahman Yussuf napisao je: "Ovo je kraj neuspješne države koja ne želi uspješnog Egipćanina kakav je on i na svaki ga način pokušava obezvrijediti."


"Ličnost koja je dostavila poruku o stvarnom islamu na svoj način. Zapad ga je zavolio zbog njegove jednostavnosti, blagosti, morala i dobrog odgoja, a time je učinio više nego 1.000 propovjednika... U neuspješnoj državi nema mjesta za uspješne", napisao je jedan od korisnika Twittera.


Youssef Hussein, egipatski komičar i zvijezda programa Joe Show (ranije poznatog kao Joe Tube), objavio je na Twitteru: "Najviše boli to što se njegova država Egipat bori protiv njega u vrijeme kad mu je najpotrebnija podrška države... Nažalost, to je Egipat."

Jedan od navijača Liverpoola napisao je: "Zapadnjaci nisu genijalci, a ni mi nismo glupi; oni samo podržavaju neuspješne sve dok ne uspiju, a mi se borimo protiv uspješnih dok ne postanu neuspješni."


Amr al-Hawary objavio je: "Tužno je što se na ovakav način odnosi prema igraču koji je doveo Egipat do Svjetskog prvenstva nakon 28 godina, trenutno se nalazi vrhuncu nogometne karijere i u najvažnijem periodu u cijeloj sezoni. Uza sve to, riječ je osobi koja zaslužuje poštovanje i posebno se ističe na humanitarnom planu. Je li to vaš način da mu pomognete? Nažalost, ima ljudi koji stalno žele osporiti bilo šta lijepo što se dešava u ovoj zemlji."


'Sve su opcije na stolu'

Salahov agent Ramy Abbas objavio je ranije na svom Twitter-nalogu: "Datum posljednje komunikacije: 20. april 2018. Broj dana bez odgovora 7. Sljedeće ažuriranje sutra!"


Dodao je: "Nisu čak ni kontaktirali s nama kako bi se došlo do rješenja! Ništa, potpuni tajac! Kakav je plan?! Samo vidimo sve više i više plakata i reklama koje se pojavljuju, a koje nikad nismo odobrili! Kakav rezultat misle da to ima? Dobar! Na kraju krajeva, to je suština cijelog ovog pitanja..."


Prije tri dana egipatska nogometna zvijezda Mohamed Salah, na iznenađenje svih, objavio je nejasnu fotografiju na svom zvaničnom Twitter-nalogu. Na fotografiji drži ruku na vratu, kao izraz "gušenja", uznemirenosti i bijesa. Također, prije nekoliko dana objavio je tvit vezano za ovu krizu, rekavši: "Nema svrhe."


Problem je izbio u javnost nakon niza objava Salahovog agenta Ramyja Abbasa u kojima je rekao: "Imamo veliki problem sa Savezom. Svaka neovlaštena upotreba autorskih prava mora biti kažnjena. Sve su opcije na stolu."


U drugoj objavi iznosi opravdanje za razloge zbog kojih se obratio posredstvom društvenih mreža: "Zašto smo se okrenuli društvenim medijima? Zato što nam niko ne odgovara, a kriza traje već mjesec! Niko ne odgovara na naše elektronske poruke ili pisma. Sve je izvan kontrole i ovakva dešavanja idu nama na štetu..."


Abbas je svojim objavama na Twitteru potvrdio ozbiljnost situacije između zvijezde engleskog Liverpoola i Nogometnog saveza Egipta.


Nogometni savez Egipta objavio je Salahovu fotografiju na vanjskoj strani aviona egipatske reprezentacije u nešto većem formatu od fotografija ostalih igrača reprezentacije.


Problem je u tome što reklamu finansira telekouinikacijska kompanija WE, dok Salah ima potpisan ugovor s drugom firmom u istom polju, Vodafoneom. Savez ima pravo koristiti kolektivnu fotografiju tima, ali ne i isticati jednog igrača u ovom formatu, za što treba dobiti saglasnost samog igrača i kompanija koje ga sponzorišu.

Salah se pojavljuje i u jednoj reklamnoj kampanji pod nazivom "Ti si jači i od droge", koju je pokrenuo Egipatski fond za kontrolu lijekova i liječenje opvisnosti (FDCTA).


Korisnici Twittera i aktivisti kritikovali su odgovor Egipatskog nogometnog saveza upućen Salahovom agentu, dok su pojedini izjavili da je riječ o veoma "loše sročenom" govoru i uvođenju nacionalnih parola tamo gdje im nije mjesto.


Dvadesetpetogodišnji Salah uspio je privući pažnju svojom igrom za Liverpool. U 47 utakmica za engleski klub u tekućoj sezoni postigao je 43 gola i imao 15 asistencija, što je najbolji učinak ikad. Proglašen je i najboljim igračem engleske Premier lige za ovu sezonu.

 

(Al Jazeera Balkans/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI