Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata RS

'Nemate nijednog Srbina kao svjedoka protiv Dudakovića, jer je sve ubijeno'

Hronika 30.04.18, 19:06h

'Nemate nijednog Srbina kao svjedoka protiv Dudakovića, jer je sve ubijeno'
Međunarodna zajednica je zajedno sa Bošnjacima jedan od osnovnih generatora međuetničkih podjela u BiH, koje su danas mnogo veće nego što su bile čak i '96. godine, kaže Kojić

 

Kada gledate video zapise Dudakovića koji kaže da treba spaliti sve kuće, da se Srbi ne mogu vrati i danas tamo nemam Srba ili ih imamo jako malo. Nemate nijednog Srbina kao svjedoka jer je sve ubijeno. To najbolje govori da se radi o etničkom čišćenju, kazao je za N1 Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata RS.

 

Kojić je u razgovoru za N1 ocijenio da je u krajiškim opštinama u periodu 1994. i 1995. počinjeno "klasično etničko čišćenje"."Po karakteru kako su zločini činjeni to je klasično etničko čišćenje. Kada gledate video zapise Dudakovića koji kaže da treba spaliti sve kuće, da se Srbi ne mogu vrati i danas tamo nemam Srba ili ih imamo jako malo. Ekshumirano je 16 masovnih grobnica i preko 180 pojedinačnih grobnica, dakle to nije mali broj. Nemate nijednog Srbina kao svjedoka jer je sve ubijeno. To najbolje govori da se radi o etničkom čišćenju", kazao je Kojić i dodao:

 

"Međunarodna zajednica je zajedno sa Bošnjacima jedan od osnovnih generatora međuetničkih podjela u BiH, koje su danas mnogo veće nego što su bile čak i '96. godine".

 

Sud BiH je u nedjelju odbio prijedlog državnog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima i vojnicima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI