Pušteni uz određene mjere zabrane

Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva, Atif Dudaković i ostali uskoro na slobodi

Hronika 29.04.18, 17:06h

Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva, Atif Dudaković i ostali uskoro na slobodi
Tužilaštvo BiH je nakon ispitivanja osumnjičenih jučer uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike

 

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima u predmetu "Atif Dudaković i drugi" bude određen pritvor, potvrdila je advokatica Nihada Buturović, advokatica jednog od osumnjičenih, Huseina Balagića

 

- Meni je to usmeno saopćeno tako da ne znam detalje, dok ne dobijem rješenje. Znam da su određene mjere zabrane, a pretpostavljam da je riječ o zabrani međusobnog komuniciranja i zabrani komuniciranja sa svjedocima - kazala je Buturović. 

 

Mjere zabrane će se vjerovatno odnositi na kontakt osumnjičenih jednih sa drugima ili sa svjedocima.

 

Tužilaštvo BiH je nakon ispitivanja osumnjičenih jučer uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

 

Odbrana osumnjičenih je u subotu bila nemalo iznenađena odlukom Suda BiH da održi ročište u tako kratkom roku nakon prijedloga Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora.

 

Advokat Fahrija Karkin otkrio je kako nije bilo dovoljno vremena da se spremi za ročište.

 

"Dobio sam CD kao dokaz koji se odnosi na osnovanu sumnju što je opći uslov za određivanje pritvora. Ja sam se frapirao kada sam odnio da se isprinta 7.500 strana. Dobio sam u 13 sati i nemam tehničke mogućnosti da to pročitam. I kada me sudija pita jesam li spreman, a ja moram reći da sam sprema, kako ću reći da jesam", kazao je uoči ročišta Karkin.

 

Bivši komandant Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa uhapšeni su u policijskoj akciji provedenoj u petak na području nekoliko gradova u BiH, a u saopćenju je istaknuto da su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI