Sjedište nove firme u Banjaluci

I pored milionskih gubitaka, Mercator pokrenuo novu kompaniju, ali nikome nije poznat razlog njenog osnivanja

Biznis Klub 29.04.18, 11:59h

I pored milionskih gubitaka, Mercator pokrenuo novu kompaniju, ali nikome nije poznat razlog njenog osnivanja
Zanimljivo je da je Mercator nakon povratak u BiH, osim svoje kompanije Mercator - BH d.o.o. čije je sjedište u Sarajevu, osnovao novu kompaniju M - BL d. o. o. čije je sjedište u Banjaluci

 

Slovenačka kompanija Mercator prošle godine je ostvarila gubitak u BiH u visini od 3,3 miliona eura, odnosno oko 6,5 miliona maraka.

 

Ovaj gubitak je ostvaren nakon što se Mercator u septembru prošle godine vratio u BiH i preuzeo oko 80 prodavnica od Konzuma, uključujući najveće tržne centre. Mercator - BH d.o.o. ostvario je lani prihode iz prodaje od 36 miliona eura.

 

Kako je ranije pisao BiznisInfo, Mercator grupa je lani ukupno ostvarila vrtoglavi gubitak od 184 miliona eura.

 

Zanimljivo je da je Mercator nakon povratak u BiH, osim svoje kompanije Mercator - BH d.o.o. čije je sjedište u Sarajevu, osnovao novu kompaniju M - BL d. o. o. čije je sjedište u Banjaluci. Ova kompanija lani nije započela s poslovnim operacijama i nije poznato koji je razlog njenog osnivanja.

 

Podsjetimo da je povratak Mercatora u BiH najavljen navodno zbog toga što je procijenjeno da on ima bolji imidž u javnosti od Konzuma. No, kasnije se ispostavilo da je pravi razlog to što je Mercator u BiH imao nekretnine koje je Konzum koristio ali nije plaćao najamninu, što je Mercatoru stvaralo gubitak.

 

Najveći dioničar Mercatora su hrvatski Agrokor s oko 70 posto vlasništva i ruska Sberbanka s 18,5 posto.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI