TEŠKA NOĆ U SUDU BIH

Završeno ročište: Tužilaštvo izlagalo satima, Atifu Dudakoviću pogoršano zdravstveno stanje

Hronika 28.04.18, 23:22h

Završeno ročište: Tužilaštvo izlagalo satima, Atifu Dudakoviću pogoršano zdravstveno stanje
Ročište koje je počelo u 19:30 sati trajalo je satima. Tužiteljica Vedrana Mijović je u svom izlaganju detaljno obrazložila razloge zbog kojih Tužilaštvo traži pritvor, dok su advokati odbrane osumnjičenih istakli da nisu imali dovoljno vremena da iščitaju dokaze

 

U Sudu BiH večeras je održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje pritvora generalu Atifu Dudakoviću i još 12 pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom 1994. i 1995. godine.


Ročište koje je počelo u 19:30 sati trajalo je satima. Tužiteljica Vedrana Mijović je u svom izlaganju detaljno obrazložila razloge zbog kojih Tužilaštvo traži pritvor. Navela je da pored osnova sumnje koji najvećim dijelom proizilaze iz iskaza mahom zaštićenih svjedoka, Tužilaštvo pritvor traži i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke u ovom postupku.


Advokati odbrane osumnjičenih istakli su da nisu imali dovoljno vremena da iščitaju dokaze, jer su prekasno dobili iznimno obiman materijal koji se sastoji od više hiljada stranica.


Advokat Ifet Feraget, koji zastupa osumnjičenog Fatmira Muratovića, kazao je da samim tim nisu ni ispunjeni uvjeti za ovo ročište.


Fahrija Karkin, koji u slučaju "Dudaković i drugi" zastupa Ekrema Dedića, u izjavi za medije netom prije ročišta rekao je da se frapirao kada mu je isprintano 7.500 stranica materijala koji je morao iščitati do večeras. 


Kako je naveo, nije postojala ni teoretska šansa da ga pročita i da bude spreman za ročiše.

 

Odbrana je zatražila i da se osumnjičeni puste na slobodu jer se radi o slučaju koji je star više od 12 godina, istakavši kako su osumnjičeni za to vrijeme sarađivali. 


Advokat Atifa Dudakovića, Asim Crnalić, je ponovio kako je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja te će od Tužilaštva tražiti posebno vještačenje na njegove zdravstvene sposobnosti.

 

U zakonskom roku, Sud BiH o mjerama pritvora mora odlučiti najkasnije do nedjelje u 18 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI