Austrijski VICE o Blajburgu

Najveći susret neonacista u Evropi: 'Starci u ustaškim uniformama NDH i nabildani momci sa nacističkim tetovažama'

Hronika 28.04.18, 14:41h

Najveći susret neonacista u Evropi: 'Starci u ustaškim uniformama NDH i nabildani momci sa nacističkim tetovažama'
Napominje se da je na skupu svake godine vidljivo ''mnogo hrvatskih zastava i fašističkih simbola'', da uokolo hodaju ''starci u crnim ustaškim uniformama fašističke NDH'' i ''nabildani dečki s neonacističkim tetovažama'', te da okupljanje ima ''jasan politički karakter''

 

Popularni portal Vice objavio je iscrpan članak novinara Paula Donerbauera, u kojem analizira zašto je skup na Blajburgu problematičan i kako je uopće moguće da se održava.

 

Ističe se da je u svemu ključna uloga Katoličke crkve, ali i nevoljkost austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla da se uhvati ukoštac s problemom, prenosi Index.

 

- Desetine hiljada muškaraca i žena svih uzrasta, svećenici i časne sestre, huligani i ratni veterani, političari i televizijske zvijezde, neonacisti i fašisti - to je većinom hrvatska publika koja se jednom godišnje pod krinkom katoličke mise okuplja na Loibacher Feldu u blizini koruškog Blajburga da bi održali komemoraciju'', kaže se na početku "Viceova" članka, te se onda podsjeća kako Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora (DOW) ustaški dernek na Blajburgu naziva ''najvećim skupom neonacista u Evropi''. Ipak, skup se svake godine ponavlja ''pred očima javnosti i medija''.

 

Napominje se da je na skupu svake godine vidljivo ''mnogo hrvatskih zastava i fašističkih simbola'', da uokolo hodaju ''starci u crnim ustaškim uniformama fašističke NDH'' i ''nabildani dečki s neonacističkim tetovažama'', te da okupljanje ima ''jasan politički karakter''. Navodi se kako ustaški dernek na Blajburgu ''krši austrijski Verbotsgesetz (Zakon o zabrani nacističkih simbola)'', ali da niko zapravo ne želi preuzeti odgovornost za zabranu skupa.

 

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI