Član Predsjedništva BiH o hapšenju Dudakovića

Ivanić: Drago mi je da se Tužilaštvo BiH konačno počelo baviti i bošnjačkim generalima

Front 27.04.18, 17:04h

Ivanić: Drago mi je da se Tužilaštvo BiH konačno počelo baviti i bošnjačkim generalima
Prema njegovim riječima, ovaj predmet je ogroman test za pravosuđe u BiH "i na njima sada leži ogromna odgovornost"

 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je Srni povodom hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i još 11 pripadnika tog korpusa da se nada da je ovaj predmet u Tužilaštvu BiH dobro pripremljen i da će pravda konačno biti zadovoljena.

 

Ivanić je pozdravio akciju Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH u kojoj su uhapšeni Dudaković i bivši komandanti i pripadnici Petog korpusa, osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine.

 

"Drago mi je da je Tužilaštvo BiH konačno počelo da se bavi i slučajevima umiješanosti u ratne zločine bivših bošnjačkih generala, budući da žrtve i njihovi potomci u ovom slučaju čekaju pravdu više od 22 godine", naglasio je Ivanić.

 

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je ogroman test za pravosuđe u BiH "i na njima sada leži ogromna odgovornost".

 

"Znam da je Republika Srpska dostavila neoboriv dokazni materijal, sa više od 8.000 stranica i očekujem da će u zadovoljenju pravde to sve biti iskorišteno. Želim da vjerujem da će pravosuđe BiH položiti ovaj test i da će svi koji su činili zločine u BiH, na svim stranama, za to odgovarati", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

 

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da su na području Unsko-sanskog kantona i drugim područjima uhapšeni Dudaković i još 11 pripadnika tog korpusa.

 

Iz Tužilaštva je saopšteno da se ratni zločini, koji su predmet istrage, odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških opština tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI