Od pripravnice u Rogatici do Tužilaštva BiH

Istragu protiv Dudakovića vodi kćerka Slavka Jovičića: Ovo joj nije prvi predmet protiv pripadnika 5. korpusa

Hronika 27.04.18, 15:31h

Istragu protiv Dudakovića vodi kćerka Slavka Jovičića: Ovo joj nije prvi predmet protiv pripadnika 5. korpusa
Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Vedrana Mijović je prije sedam godina imenovana za tužiteljicu u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, odakle je prešla u Tužilaštvo BiH

 

Istragu protiv Atifa Dudakovića i još 12 uhapšenih u jutrošnjoj akciji SIPA-e vodi tužiteljica Vedrana Mijović, kćerka Slavke Jovičića Slavuja, ranijeg zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

 

Vedrana Mijović je pravničku karijeru započela kao pripravnik u Osnovnom sudu u Rogatici, a potom se zaposlila u MUP-u Republike Srpske, prenosi Faktor.

 

Od 2004. do 2005. godine obavljala je poslove inspektora za sprečavanje privrednog kriminaliteta u Odjeljenju kriminalističke policije u CJB Istočno Sarajevo, da bi se kao stručna saradnica zaposlila u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

 

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Vedrana Mijović je prije sedam godina imenovana za tužiteljicu u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, odakle je prešla u Tužilaštvo BiH.

 

Mijović je tužiteljica i u predmetu protiv osmerice bivših pripadnika Armije BiH za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Bužima. Optužnica u ovom slučaju po 45 tačaka tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića.

 

U optužnici se navodi da su Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije ove brigade, zlostavljali civile i ratne zarobljenike u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu. 

 

Zločini su se, prema optužnici, dogodili od novembra 1994. do augusta 1995. godine. 

 

Prema optužnici, oni se terete da su počinili zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te simpatizerima NOAPZB-a. 

 

Vedrana Mijović je učestvovala i u istrazi, odnosno akciji hapšenja generala Đure Matuzovića i još devet nekadašnjih pripadnika HVO-a iz Orašja, a koju je zapravo naredio tužilac Milanko Kajganić.

 

Zanimljivo je, Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Vlade RS-a, dostavio je Tužilaštvu BiH dokumente na ukupno 8.000 stranica protiv bivšeg generala i komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića.

 

Milorad Kojić, direktor ovog centra, je kazao danas na konferenciji za medije da se dokumenti odnose na akciju "Sana 95. godine" od 13. septembra do 10. oktobra 1995, na općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, a obuhvata i videozapise.

 

- Dvije godine smo sarađivali sa postupajućim tužiocem u ovom slučaju. Predmet je još uvijek u fazi istrage – kazao je Kojić i izrazio uvjerenje da će optužnica brzo biti podignuta i potvrđena.

 

Centar je, tvrdi Kojić, dostavio dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, prema kojoj je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa rođena 1986. godine. On je uvjeren da je predmet protiv Dudakovića "toliko čvrst da ne može nijedna odbrana da ga obori".

 

Advokat Duško Tomić svojevremeno je tvrdio da je "simptomatično je da su trojica tužilaca koji su dužili taj predmet napredovali, pa je tako Marinko Jurčević postao glavni tužilac Tužilaštva BiH, kao i Milorad Barašanin poslije njega, a potom i Dragan Čorlija, koji je otišao na značajnu poziciju u Tužilaštvu FBiH".

 

(Faktor, DEPO PORTLA, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI