Nakon akcije oglasilo se Tužilaštvo BiH

Uhapšeno 12 osumnjičenih za ratne zločine - Atif Dudaković i još 11 pripadnika 5. korpusa Armije RBiH

Hronika 27.04.18, 10:53h

Uhapšeno 12 osumnjičenih za ratne zločine - Atif Dudaković i još 11 pripadnika 5. korpusa Armije RBiH
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH

 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH.

 

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

 

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

 

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.  

 

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI