koliko košta odlazak u meku

Rijaset IZ u BIH odredio cijene hadža i kurbana za ovu godinu

Hronika 24.04.18, 14:44h

Rijaset IZ u BIH odredio cijene hadža i kurbana za ovu godinu
Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018./2019. godini na fakultetima čiji je osnivač IZ u BIH

 

Rijaset Islamske zajednice u BiH danas je na sjednici donio odluku o broju hadžija koje će ove godine u dogovoru s nadležnim vlastima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obaviti hadž te odredio cijenu hadža u iznosu od 8.150 KM. 

 

Na sjednici, održanoj pod predsjedavanjem zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića, određena je i cijena kurbana za 2018. godinu koja će iznositi 350 KM u domovini odnosno 180 eura u dijaspori. 

 

Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018./2019. godini na fakultetima čiji je osnivač IZ u BIH. 

 

Rijaset je raspravljao o formiranju novih džemata i preimenovanju postojećih na prijedlog MIZ Olovo i MIZ Tešanj. 

 

S obzirom na to da je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedan od osnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) i da je nadležan za davanje saglasnosti na imenovanje direktora ustanove, data je saglasnost za imenovanje Mevludina Joldića na poziciju direktora ove javne ustanove. Također je data saglasnost za imenovanje Ševke Sulejmanovića na poziciju direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. 

 

Razmatrana su i druga pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta među kojima su i pitanje premještaja Dževade Šuško u Upravu za vanjske poslove i dijasporu te imenovanje hfz. Elvira Duranovića v.d. direktorom Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka do provođenja konkursne procedure izbora novog direktora. 

 

Razmatrani su i zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, saopćila je MINA.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI