odluka stupa na snagu

Od 25. aprila nova pravila o carinjenju robe iz inostranstva: Šta sve trebate znati ako kupujete van BiH?

Hronika 19.04.18, 11:33h

Od 25. aprila nova pravila o carinjenju robe iz inostranstva: Šta sve trebate znati ako kupujete van BiH?
Zvanično, nova odluka stupa na snagu u srijedu, 25. aprila, nakon što je 17. aprila objavljena u Službenom listu BiH, a tiče se propisanih uvjeta i postupaka u ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, a kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje dažbina za pošiljke

 

Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina. Ovom odlukom se povećava donja granica od koje počinje carinjenje roba i pošiljki koje se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

 

Zvanično, nova odluka stupa na snagu u srijedu, 25. aprila, nakon što je 17. aprila objavljena u Službenom listu BiH, a tiče se propisanih uvjeta i postupaka u ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, a kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje dažbina za pošiljke.


Prema novim pravilima, najveća razlika odnosi se na proizvode koje nosimo u prtljagu prilikom ulaska u BiH. Do sada nisu carinjeni oni proizvodi namijenjeni za ličnu upotrebu čija zbirna vrijednost ne prelazi 200 KM. Prema spomenutoj odluci ta granica je pomjerena na 600 KM.


Također, povećava se i vrijednost pošiljki koje iz inostranstva dolaze putem pošte. Carinjenju do sada nisu podlijegale samo one pošiljke čija vrijednost nije prelazila 50 KM. Novom odlukom napravljena je razlika između pošiljki koje su naručene i koje je primatelj morao platiti i onih koje dobija, recimo, od rođaka ili prijatelja i koje ne plaća.


Za porudžbine iz inostranstva koje stižu poštom, od plaćanja carine oslobađaju se sada sve one čija vrijednost iznosi do 300 KM. U slučaju da primate poklon od prijatelja ili rođaka, ako ne želite da platite carinu, pošiljka ne smije biti vrijednija od 90 maraka.


Također, uvjet da se neka pošiljka ili prtljag ne carini je da su namijenjeni za vlastite potrebe.


Šta to znači u praksi pojasnio je svojevremeno portparol UIO Ratko Kovačević u razgovoru za Faktor, navodeći mogućnost zloupotrebe novih pravila. Recimo, zašto neko ne bi mogao naručiti 300 majica, čija je pojedinačna nabavna cijena jedna KM. Donja granica carinjenja nije prekoračena, ali malo će ko za lične potrebe kupiti toliki broj majica odjednom, pogotovo ako se radi o istom modelu.


- Kada se radi o gore pomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ona namijenjena za vlastitet potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH. U tom smislu prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i količini robe u paketima kako bi se oslobađanje ostvarilo zaista samo za one pošiljke gdje je jasno vidljivo da se radi o robi najmijenjenoj za vlastitet potrebe. Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirana i lica koja konstatno naručuju određenu robu, te će biti izvršene dodatne provjere tih osoba – kazao Kovačević.

 

Odluka je donesena na osnovu člana 208. Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI