FOTO&VIDEO/ Neformalni sastanak u Makedoniji

Federica Mogherini okupila premijere zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju: Evo o čemu su razgovarali

Front 19.04.18, 09:57h

Federica Mogherini okupila premijere zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju: Evo o čemu su razgovarali
Sastanak je uslijedio dan nakon predstavljanja paketa proširenja za 2018., s detaljnim procjenama za sve partnere, i preporukama da Vijeće odluči o pokretanju pregovora s Albanijom i Makedonijom

 

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije, imala je u srijedu navečer neformalni sastanak s premijerima zemalja zapadnog Balkana.  

 

Ona je s premijerima Crne Gore Duškom Markovićem, Kosova Ramushom Haradinajem, Albanije Edijem Ramom, premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdućem, na sastanku čiji je domaćin bio predsjednik Makedonije Zoran Zaev, raspravljala o posljednjim dešavanjima i razmijenili su stavove o budućnosti regije, saopćeno je iz ureda Mogherini. 

 

Sastanak je uslijedio dan nakon predstavljanja paketa proširenja za 2018., s detaljnim procjenama za sve partnere, i preporukama da Vijeće odluči o pokretanju pregovora s Albanijom i Makedonijom. 

 

federica-mogherini-skoplje

 

Sastanak je, također, dio redovnih razmjena mišljenja čelnika zemalja regije s Evropskom unijom, od kojih je posljednji bio radni ručak u Sofiji čiji je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borisov uz prisustvo predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera

 

Visoka predstavnica istaknula je značaj redovnih sastanaka jer oni pomažu, ne samo u stvaranju povjerenja nego također i stvaranju otvorenih, direktnih, iskrenih i konstruktivniih kanala komunikacije koji partneri imaju među sobom.  

 

Oni također pomažu dobru saradnju u regiji. A ono što podstiče njen napredak, posebno na putu prema Evropskoj uniji, je kooperativni pristup, koji je također izuzetno bitan za građane regije.    

 

Visoka predstavnica i premijeri regije raspravljali su o paketu proširenja, uključujuči i to kako da podrže jedni druge i riješe postojeća otvorena pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Istaknuli su punu predanost nastavku promicanja integrativnih procesa ka Evropskoj uniji, naglašavajući zajednički interes, odsgovornost i odlučnost na ostvarenju opipiljivih rezultata na poboljšanju života ljudi u regiji. Bavljenje reformama na polju vladavine zakona, temeljnih prava i dobre vladavine ostaju prioriteti njihovog rada.  

 

Visoka predstavnica i regionalni premijer također su se osvrnuli na samit EU i zapadnog Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja. Izrazili su i nadu u pozitivne zaključke sastanka Evropskog vijeća u junu. Mogherini je ohrabrila premijere da prodube s novom energijom rad ka njihovoj evropskoj budućnosti, na zajedničku dobrobit i EU i građana zapadnog Balkana, saopćeno je iz ureda visoke predstavnice EU Federice Mogherini.  

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI