Traže uspostavu jedinstvenog registra boraca

Mirni protest boraca ispred zgrade Federalnog parlamenta

Hronika 17.04.18, 13:58h

Mirni protest boraca ispred zgrade Federalnog parlamenta
U Parlamentu je trenutno u toku tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena problemima u sektoru obrazovanja u FBiH. Za danas je najavljena i druga, vanredna sjednica s obimnim dnevnim redom, ali nijedna najavljena tačka ne odnosi se na borce

 

Više desetina demobiliziranih boraca okupilo se na mirnom protestu ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

Istaknuli su veliki transparent na kojem piše „Registar“, što implicira na zahtjev ove boračke kategorije vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.

 

Jedan od zahtjeva koje ova kategorija također ističe je uvođenje mjesečnih novčanih naknada onim demobiliziranim braniteljima kojima dosadašnji zakoni nisu propisali nikakva prava te vrste, a bili su u odbrambenim jedinicima u vrijeme proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

 

Oni, u osnovi, očekuju da Federalni parlament u kojem je najavljeno više sjednica za danas i naredna dva dana, stavi na dnevni red boračku problematiku.

 

U Parlamentu je trenutno u toku tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena problemima u sektoru obrazovanja u FBiH. Za danas je najavljena i druga, vanredna sjednica s obimnim dnevnim redom, ali nijedna najavljena tačka ne odnosi se na borce.

 

Međutim, predsjedavajući Edin Mušić, otvarajući prije podne tematsko zasjedanje o obrazovanju, najavio je da će tokom dana zasjedati Kolegij Doma te između ostalog razgovarati o ranijem zahtjevu opozicije za održavanje tematske sjednice o boračkoj problematici.

 

U zgradi Federalnog parlamenta i na platou ispred nje od jutros je bilo uočljivo pojačano prisustvo policije.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI