Iz mrtvačnice često odnesu 'pogrešne' pokojnike

Bizaran slučaj u Banjaluci, zamalo sahranili tuđu majku: 'Primijetila sam da joj je lice izmijenjeno, a vrat iskrivljen...'

Hronika 16.04.18, 11:17h

Bizaran slučaj u Banjaluci, zamalo sahranili tuđu majku: 'Primijetila sam da joj je lice izmijenjeno, a vrat iskrivljen...'
Objasnili su da su iz mrtvačnice preuzeli tijelo druge žene, koja je bila obučena u garderobu njihove majke. Najveću zabunu je, kako naglašavaju, izazvalo to što je na kartonu uz tijelo pisalo njeno ime

 

Ma koliko zvučalo nevjerovatno, dešava se da porodice preminulih zamijene tijela u mrtvačnici pa se, kad shvate da nisu preuzeli "pravog" pokojnika, upuštaju u bjesomučnu trku da grešku isprave prije sahrane. Sličan slučaj desio se u okolini Banje Luke, kada je malo falilo da porodica osamdesetogodišnje starice sahrani drugu ženu?!

 

Oni su, naime, iz mrtvačnice greškom preuzeli tijelo bake koja je preminula istog dana kad i njihova majka, a “pogrešnu” pokojnicu su – dok nisu shvatili zabunu – već uveliko bili oplakali i ožalili.

 

Objasnili su da su iz mrtvačnice preuzeli tijelo druge žene, koja je bila obučena u garderobu njihove majke. Najveću zabunu je, kako naglašavaju, izazvalo to što je na kartonu uz tijelo pisalo njeno ime.

 

– Kad smo “majku” dovezli kući, primijetila sam da je njeno lice izmijenjeno, ali sam to pripisala promjenama koje na tijelu nastupaju nakon smrti. Bilo mi je čudno i to što joj je vrat bio malo iskrivljen, ali nisam tome pridavala puno pažnje. Tek kasnije sam saznala da je to posljedica moždanog udara, od kojeg je druga žena umrla. Kada smo otvorili sanduk, plakali smo i žalili je, ne razmišljajući o tome da suze prolijevamo nad nepoznatom osobom. Međutim, uskoro su oni prisebniji shvatili da nešto nije u redu, odnosno da žena u sanduku ne može biti naša majka. Odmah smo pozvali mrtvačnicu i objasnili im da smo preuzeli pogrešnu osobu. Cijela ujdurma je trajala dva sata – ispričala je kćerka preminule i dodala da je do zabubne došlo zbog postavljanja kartona sa pogrešnim imenima pored tijela, tako da su obje porodice pogrešile prilikom identifikacije, piše srpskainfo.com.

 

– Naime, kada sam ušla u mrtvačnicu, odveli su me do tijela na kojem je stajao karton sa imenom moje majke. Prepoznala sam njenu garderobu i bez puno razmišljanja preuzela tijelo. Bila sam veoma potresena zbog njene smrti, tako da nisam mislila ni na što drugo. Međutim, nedugo nakon dolaska kući, shvatili smo da to, ipak, nije ona. Sreća pa ženu koju smo preuzeli u mrtvačnici nismo sahranili, jer bi tek tada nastao veliki problem. Morali bismo da je iskopavamo – kaže ona.

 

Da apsurd bude veći, i članovi porodice druge preminule su svoju majku “prepoznali” u drugoj pokojnici, ali je nisu bili preuzeli, jer su planirali da to urade neposredno prije sahrane.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI