nakon dramatičnih dešavanja u toj zemlji

Odbijen ruski prijedlog rezolucije o Siriji: Evo ko je kako glasao

Front 14.04.18, 20:41h

Odbijen ruski prijedlog rezolucije o Siriji: Evo ko je kako glasao
Nacrt je imao pet pasusa i u njemu se izražava "velika zabrinutost" zbog "agresije" protiv jedne suverene države kojom je, prema Moskvi, prekršeno "međunarodno pravo i Povelja UN"

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odbacilo je danas rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije, javio je AP. 

 

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom bi se osudila "agresija SAD-a i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN-a", javio je Reuters. 

 

Za rezoluciju su glasale Rusija, Bolivija i Kina, osam zemalja je bilo protiv a jedna je bila uzdržana. 

 

Za izglasavanje je bilo potrebno devet glasova. 

 

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je na zahtjev Rusije održalo hitnu sjednicu posvećenu Siriji. 

 

Na početku rasprave generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je članice Vijeća sigurnosti da "djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava", s obzirom na to da je riječ o "miru i sigurnosti", piše AFP. 

 

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na hemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu hemijskog oružja protiv svojeg naroda. 

Sjedinjene Države u subotu su izvijestile da su "uspješno pogodile sve ciljeve". 

 

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili "precizni, važni  i efikasni" zadali su takav udarac sirijskom hemijskom programu da će mu "trebati još godine da se od njih oporavi", kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general Kenneth McKenzie. 

McKenzie je kazao kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvještaje napada Sirijske vlade hemijskim oružjem na civile. 

 

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom hemijskog naoružanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, blizu Damaska i u centralnom dijelu zemlje. 

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. aprila na grad Doumu izvršen hemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni deseci ljudi, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI