predstavili Izborni program za Opće izbore 2018.

SDP BiH 'Planom 10' do rješenja problema građana: Ovo je naša vizija kako doći tamo gdje svi želimo

Front 14.04.18, 17:22h

SDP BiH 'Planom 10' do rješenja problema građana: Ovo je naša vizija kako doći tamo gdje svi želimo
Ovaj dokument sadržava okvir iz kojeg će nastati konkretna rješenja SDP-a za mnogobrojne probleme građana BiH

 

Socijaldemokratska partija BiH je na Strateškom planiranju, održanom danas u Sarajevu, predstavila Izborni program za Opće izbore 2018. godine -  Plan 10.

 

Ovaj dokument sadržava okvir iz kojeg će nastati konkretna rješenja SDP-a za mnogobrojne probleme građana BiH. Nastao je kao rezultat cjelogodišnjeg rada više od 200 stručnjaka i obilaska više od 50 gradova i općina širom BiH, te direktnog kontakta sa građanima, članovima i simpatizerima SDP-a.

 

Iz Plana 10, SDP će ponuditi rješenja za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje minimalne plate radnicima, uvođenje zdravstva za sve građane, uvođenje poreza na luksuz, oporezivanje kladionica i bankovnih transakcija, sistemski i planski obračun sa kriminalom i korupcijom, novi ciklus izgradnje velikih infrastrukturnih i energetskih objekata, umanjenje nadležnosti kantonima i pojednostavljenje državnog aparata, objavu potpunog registra boraca, plan kako zadržati mlade u BiH, način za stvarno povećanje penzija i stabilizaciju PIO fondova, obnovu i modernizaciju stotinu škola godišnje… 

 

U konsultacije o izradi programa bilo je uključeno više od hiljadu nevladinih i sindikalnih organizacija, udruženja poslodavaca i obrtnika, kao i mnoštvo nezavisnih stručnjaka iz raznih oblasti. Nakon današnje promocije, u narednom periodu Plan 10 će biti predstavljen građanima širom zemlje.

 

sdp-bih-2

 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, istaknuo je kako je izborni program nastao kao produkt onoga što građani u cijeloj BiH smatraju najvećim problemima.   

 

„Slušali smo šta nam govore naši građani. Slušali smo šta nam govore naši članovi. Slušali smo radnike, slušali smo penzionere, mlade, nezaposlene, privrednike, poljoprivrednike... Čuli smo mlade koji kažu da žele pravedno društvo i šansu da pokažu šta znaju, koji hoće svoju budućnost u svojoj zemlji. 

 

Čuli smo radnike, koji traže veće plate i bolje uslove rada. Čuli smo poslodavce, koji hoće i znaju razvijati svoje firme i svoju državu, ali traže bolje uslove za poslovanje. Čuli smo penzionere, koji hoće veće penzije, bolju zdravstvenu zaštitu i dostojanstven život. 

 

Čuli smo hiljade onih koji žive van BiH i hoće pomoći svoju domovinu, ali nemaju jasan put kako da to urade. Čuli smo hiljade roditelja, braće i sestara kako traže bolja i pristupačnija obdaništa, škole, fakultete, domove zdravlja i bolnice. Čuli smo sve njih kako traže pravedno i društvo jednake šanse. Čuli smo ih kako traže progres, sigurnost i pravdu. Čuli smo ih kako traže bolju BiH.

 

Zbog toga je stotine ljudi iz SDP-a, još toliko njih koji nisu članovi SDP-a, više od godinu vrijedno radilo i pripremalo odgovore na ono što smo čuli. Ti odgovori, naš plan, naša vizija kako doći tamo gdje svi želimo, sadržano je u našem programu Plan 10.

 

Zato ovaj dokument nije samo naš program. Ovo je naša čvrsta riječ, da ćemo kada dobijemo podršku građana, svu svoju snagu uložiti u to da, što smo napisali, pretvorimo u konkretna rješenja. Da ono što smo rekli da moramo uraditi, zaista i uradimo. Siguran sam da SDP ima snage i hrabrosti to uraditi. Pokazali smo da možemo ono što je najteže, a to je mijenjati sebe. Zato znam da možemo, znamo i hoćemo mijenjati našu Bosnu i Hercegovinu. Naš cilj je promjena svega u BiH nabolje“, rekao je Nikšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI