Pronađene veće količine oružja

Maksim Božić, bliski saradnik teroriste Mevlida Jašarevića, planirao napad na SIPA-u i MUP TK!

Hronika 13.04.18, 14:05h

Maksim Božić, bliski saradnik teroriste Mevlida Jašarevića, planirao napad na SIPA-u i MUP TK!
Utvrđeno je da je i velika količina naoružanja pronađena u Humskoj ulici na Pofalićima, gdje je živio Hastor, kod kojeg je u posljednje vrijeme dolazio i Božić, s kojim se družio. Božić je imao stan u ulici Ruđera Boškovića na broju 365

 

Maksim Božić, zvani Abu Muhamed, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila prije dva dana s velikom količinom naoružanja zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma, planirao je napasti SIPA-u i MUP Tuzlanskog kantona!

 

Ovo je istaknuto jučer na ročištu u Sudu BiH, gdje su razmatrane mjere jednomjesečnog pritvora koje je Tužilaštvo BiH predložilo za Božića te uhapšenog Edina Hastora. Pritvor za Božića, inače bliskog saradnika osuđenog teroriste Mevlida Jašarevića, s kojim je bio u zatvoru u Austriji, zatražen je zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke, prenosi Avaz.

 

Za Božića i Hastora zatražen je pritvor i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo. Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da postoje dokazi da je Božić planirao napade. U više se navrata, kako je rekao tužilac, Božić hvalio da će napasti ove policijske agencije, što su potvrdili i svjedoci.

 

Utvrđeno je da je i velika količina naoružanja pronađena u Humskoj ulici na Pofalićima, gdje je živio Hastor, kod kojeg je u posljednje vrijeme dolazio i Božić, s kojim se družio. Božić je imao stan u ulici Ruđera Boškovića na broju 365.

 

Tužilac Hasanspahić pojasnio je da je iz zapisnika zaštićenog svjedoka Tužilaštva vidljivo da je Božić poduzimao određene radnje još od ljeta prošle godine, a vještačenjem računara i posebnim istražnim radnjama pronađeni su određeni dokazi koji upućuju na planiranje izvršenja ovog krivičnog djela.

 

- Božić je izjavio više puta da će napasti SIPA-u i MUP TK. Tokom pretresa pronađene su i bombe, puške, jurišni prsluci, municija. Pronađena je zastava ISIL-a. Oružje je pronađeno na lokaciji na kojoj se okupljaju osobe koje propagiraju ideje ISIL-a. U više navrata spominjao je i džihad. Ostajemo pri zahtjevu za pritvor. Pa, pronađeno je 12 okvira za pušku i 406 metaka - rekao je tužilac Hasanspahić.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI