SPREMA SE NOVI MENADŽMENT

Nijaz Hastor izazvao 'potres' u Volkswagenu: Zbog odnosa prema 'Preventu' njemački gigant smjenjuje direktore

Biznis Klub 13.04.18, 11:42h

Nijaz Hastor izazvao 'potres' u Volkswagenu: Zbog odnosa prema 'Preventu' njemački gigant smjenjuje direktore
Sanz se našao na udaru zbog problema s dobavljačem "Preventom". Godine 2016. u pojedinim fabrikama "Volkswagena" došlo je do obustave proizvodnje, jer "Prevent" nije isporučio naručena kućišta za mjenjače i navlake za sjedišta

 

Nadzorni odbor njemačkog autoindustrijskog giganta "Volkswagena" priprema ogromne promjene i preustroj menadžmenta, a jedan od razloga za to je i odnos prema "Preventu".

 

"Volkswagen" je otkazao sve svoje ugovore s ovim bosanskohercegovačkim dobavljačem, u vlasništvu porodice Nijaza Hastora, koji je prije dvije godine prouzrokovao obustavu proizvodnje u mnogim "Volkswagenovim" fabrikama u Njemačkoj zbog neisporučivanja dijelova.

 

Nadzorni odbor ozbiljno razmatra izmjene u menadžmentu ove kompanije, a prvi koji se našao na spisku za smjenu je Garcia Sanz, direktor za nabavke, izvještava ''Spiegel''.

 

Autori ove vijesti u ''Spiegelu'' nagađaju da bi generalnog direktora Matthias Muller mogao zamijeniti "Volkswagenov" brend-menadžer Herbert Diess.

 

Sanz se našao na udaru zbog problema s dobavljačem "Preventom". Godine 2016. u pojedinim fabrikama "Volkswagena" došlo je do obustave proizvodnje, jer "Prevent" nije isporučio naručena kućišta za mjenjače i navlake za sjedišta. Iz "Preventa" su tada kazali da iznenadna odluka o otkazivanju ugovora nema uporište u zakonu niti opravdane ekonomske razloge te da se protivi principima poštenog poslovanja.

 

Istovremeno, nadzorni odbor VW-a pozitivnim ocjenjuje pregovore koje je Sanz vodio sa Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su se ticali skandala “Dieselgate” i varanja na testovima emisije štetnih plinova.

 

Ovaj njemački list, također, navodi da bi za novog direktora ljudskih resursa mogao biti izabran Gunnar Kilian.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI