foto/ tamo idete na vlastitu odgovornost

Šuta, smeće, flaše i šprice - ruglo na Ilidži: Ovako danas izgleda nekad luksuzna Titova vila na Stojčevcu!

Nedjeljni magazin 13.04.18, 11:17h

Šuta, smeće, flaše i šprice - ruglo na Ilidži: Ovako danas izgleda nekad luksuzna Titova vila na Stojčevcu!
Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost

  
Srušeni zidovi, građevinski otpad, hrpe smeća sačinjene, između ostalog, i od flaša piva i drugih alkoholnih pića ali i narkomanskih šprica, zgarišta od vatri, grafiti na preostalim, nesrušenim zidovima, zapravo najčešće obične švrljotine koje sa umjetničkom formom kakvi su grafiti nemaju nikakve dodirne tačke... Kao i šiblje i mladice drveća koje, prema prirodnim zakonima, sve više osvajaju prostor - piše Faktor

 

Ovako danas izgleda nekada jedno od najluksuznijih zdanja nadomak Sarajeva, Titova vila na Stojčevcu. Zapravo, radilo se o objektu koji je bio namijenjen razonodi bh. komunističkih zvaničnika, koji je kao i mnogi drugi slični objekti širom bivše države nosio pridjev "titova". U ovoj vili na Stojčevcu, koliko se zna, Josip Broz je, zajedno sa suprugom Jovankom, boravio samo u dva navrata.

 

vila-stojcevac

 

Rezidencija se sastojala od glavne zgrade, namijenjene boravku gostiju, te tri pomoćna objekta, koji su služili kao kuhinja, te prostori za smještaj osiguranja i osoblja koje je bilo zaduženo za održavanje vile. Nedaleko je bilo uređeno i malo izletište, koje su do početka osamdesetih godina 20. vijeka, koristili samo gosti vile, a radilo se isključivo o visokim funkcionerima. Tek nakon Titove smrti u ovom izletištu su mogli uživati i obični smrtnici.

 

Najmisteriozniji dio je svakako tunel koji je predstavljao atomsko sklonište, u koje su se, u slučaju opasnosti, mogli skloniti gosti vile. Ovi tuneli zadiru duboko u planinu Igman, koja natkriljuje cijeli Stojčevac i predstavlja prirodnu zaleđinu ovoj rezidenciji. Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost.

 

U kakvom je stanju Titova vila možda i najbolje ilustriraju riječi načelnika Općine Ilidža Senaida Memića.

 

- To je ruglo i sramota za ovu državu u kakvom je stanju taj objekat. Međutim, on nije u nadležnosti Općine, jer se nalazi u vlasništvu države – kazao nam je Memić.

 

Fotogaleriju pogledajte, i ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI