bajka u duhu humanizma i prosvjetiteljstva

Mozartova 'Čarobna frula' nakon više od pet decenija ponovo na sceni NPS

Kultura 11.04.18, 15:32h

Mozartova 'Čarobna frula' nakon više od pet decenija ponovo na sceni NPS
Mozart u ovoj bajci napisanoj u duhu humanizma i prosvjetiteljstva donosi priču o pobjedi dobra nad zlom, te snazi muzike i ljubavi, a to će ujedno biti druga operna premijera u ovoj umjetničkoj sezoni NPS

 

Nakon pedeset i osam godina na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) ponovo će biti izvedena čuvena opera Wolfganga Amadeusa Mozarta "Čarobna frula" pod dirigentskom palicom Josipa Šege, a njena je premijera zakazana za 14. april.

 

Mozart u ovoj bajci napisanoj u duhu humanizma i prosvjetiteljstva donosi priču o pobjedi dobra nad zlom, te snazi muzike i ljubavi, a to će ujedno biti druga operna premijera u ovoj umjetničkoj sezoni NPS.

 

Direktorica NPS Marijela Hašimbegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o lepršavom i jednostavnom djelu, sa mnoštvom prekrasnih arija i nevjerovatnim muzičkim skladom.

 

Smatra da je "Čarobna frula" bezvremensko djelo, te da je ova njena postavka posebna po tome što je šansa pružena mladim ljudima, prvenstveno reditelju sa adresom u Beču, kako bi mogli pokazati svoje vrijednosti.

 

Navodi također da je NPS ponosan na saradnju sa Republikom Austrijom putem Austrijske ambasade koja je pomogla projekt, kao i sa Osnovnom muzičkom školom i Muzičkom akademijom Sarajevo.

 

Za v.d. umjetničke direktorice Opere NPS Aidu Čorbadžić, koja je ujedno i solistica u predstavi, izbor upravo "Čarobne frule" je važan jer nije mala stvar da se takvo djelo nakon višedecenijske pauze nađe ponovo na sceni sarajevskog pozorišta.

 

- Ovo je bh. proizvod koji će krasiti scenu našeg pozorišta i na to smo jako ponosni. Reditelj i dirigent donijeli su na scenu entuzijazam, znanje i veliku količinu poštovanja prema svakom u ansamblu, i to se osjeti - kazala je ona, podvukavši da je ovo bajka i za malu i veliku djecu.

 

Sarajlija sa adresom u Zagrebu dirigent Josip Šego navodi da mu je iznimna čast biti gost Narodnog pozorišta za koje kaže da je vidljiv veliki pomak u kvalitetu, radu i organizaciji, te profesionalizmu na koji se u svijetu rijetko nailazi.

 

Za Sarajevsku filharmoniju smatra da ima iznimno kvalitetne soliste, te da je nakon mjesec i po rada uspio upoznati cijeli ansambl. Velika mu je, kaže, radost podijeliti svoje dosadašnje iskustvo sa kolegama, a saradnju je ocijenio veoma ugodnom i jednostavnom.

 

- Mozart je najveći operni dramatičar i simfoničar svog doba. "Čarobnu frulu" mogu razumjeti i djeca i intelektualci i posebno mi je drago što je izbor pao upravo na to djelo - ustvrdio je on.

 

Reditelj Muhamed Hrustanović uputio je riječi hvale za cijeli ansambl koji je nazvao fenomenalnim, umjetnike, Sarajevsku filharmoniju i sve druge segmente pozorišta uključene u projekt. Smatra da su kao pojedinci svi zaslužni što je "Čarobna frula" tako dobro urađena.

 

- Opera Narodnog pozorišta Sarajevo može se mjeriti sa svim opernim kućama na Zemaljskoj kugli, jer posjeduje veoma visok kvalitet ansambla, kao i potencijal ljudi koji se mora iskoristiti. Radujem se premijeri ove predstave, koja je na kraju prelijepa bajka i za djecu i za starije - mišljenja je Hrustanović.

 

Podvukao je također da su ostali u minimalističkoj formi, smatrajući da opera već sama za sebe sasvim dovoljno govori, te da su karakterne crte likova istančali do kraja, uz svu scenografiju i kostimografiju.

 

Veliko zadovoljstvo radom sa cijelim ansamblom istaknuo je prvak Opere NPS Marko Kalajanović, naglasivši da je cijeli proces obilježen sa mnogo entuzijazma i pozitivne energije.

 

U brojnoj glumačkoj ekipi su, između ostalih, Leonardo Šarić, Amir Saračević, Vanessa Waldhart, Jasmin Bašić, Dajana Šegvić i Erol Ramadanović.

 

Praizvedba ovog djela održana je 1791. godine u Beču.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI