Apelaciono vijeće zasjeda 8. maja

Glavni svjedok Tužilaštva BiH u slučaju protiv Nasera Orića pravosnažno osuđen 11 puta za više krivičnih djela!

Hronika 09.04.18, 16:33h

Glavni svjedok Tužilaštva BiH u slučaju protiv Nasera Orića pravosnažno osuđen 11 puta za više krivičnih djela!
Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. On je izručen BiH, a suđenje mu je počelo u januaru 2016. godine zajedno sa Muhićem

 

Sud BiH, odnosno Apelaciono vijeće zasjeda 8. maja u slučaju Nasera Orića i Sabahudina Muhića, a po žalbi Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu.

 

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću te su oslobođeni i svih troškova.

 

Sud BiH smatra da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati djela koja su im stavljana na teret, odnosno optužbe za ratni zločin u mjestima Lolići, Zalazje i Kunjerac 1992. godine i ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti.

 

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. On je izručen BiH, a suđenje mu je počelo u januaru 2016. godine zajedno sa Muhićem.

 

Odbrana je od Haškog tribunala tražila da utječe na obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno u Hagu. Tribunal u Haagu je odbio taj zahtjev.

 

Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

 

Argumenti tužilaštva BiH, kako su pisali mediji u RS-u i Srbiji, za ukidanje presude su da pisani otpravak presude mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena u sudnici, a zbog razlike je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima presude

 

Također su naveli da je presuda sačinjena uz obrazloženje zasnovano na nepostojećem iskazu koji nije predočen na glavnom pretresu, pogrešno je i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

 

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović kazala je za Patriju da odbrana smatra da je neosnovana žalba Tužilaštva BiH.

 

Odbrana vjeruje da će Sud potvrditi prvostepenu presudu - istakla je Čović.

 

Jasno je da je Sud utvrdio da je zaštićeni svjedok O1 nekredibilan i da u ranijim iskazima nije spominjao Orića i Muhića.

 

U završnim riječima tužilac Miroslav Janjić najviše se pozivao na iskaze zaštićenog svjedoka O-1 i svjedoka Ibrana Mustafića, a interesantno je da se nije referirao niti na jedan materijalni dokaz.

 

Ko je zaštićeni svjedok O1 i kakva je njegova kredibilnost najbolje govori podatak da je pravosnažno osuđen 11 puta za više krivičnih djela!

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI