OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Očevi Edite i Selme ogorčeni: Pravde nema, ali od borbe za istinu odustati nećemo! Svi znaju kako su ubijene!

Hronika 09.04.18, 09:43h

Očevi Edite i Selme ogorčeni: Pravde nema, ali od borbe za istinu odustati nećemo! Svi znaju kako su ubijene!
- Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu, i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikada neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikada niko neće ubiti i pobjeći na pješačkom prelazu - stoji u saopćenju koje potpisuju Amir Agić i Enes Malkoč

 

 


Tačno 18 mjeseci prošlo je od pogibije dvije studentice Selme Agić i Edite Malkoč, a još uvijek traje suđenja Sanjinu Sefiću koji ih je 10. oktobra 2016. godine udario na pješačkom prijelazu nakon čega je pobjegao s lica mjesta, a zatim i iz Bosne i Hercegovine. Iako je Sefić 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu ovaj slučaj izaziva ogročenje javnosti, a najviše porodica koje dolaze na suđenje. Već nekoliko puta suđenja su se odgađala, počinjala ponovo. Porodice nastradalih djevojaka uputile su otvoreno pismo javnosti.

 


Njihovi očevi Amir Agić i Enes Malkoč istaknuli su kako se u utorak, 10. aprila, navršava 18 mjeseci "ispinjenih tugom, neizvjesnošću, čekanjem, odlascima, vraćanje."


- Od noći desetog oktobra 2016. godine, u kojoj su izgubile život – o čemu smo saznali kroz medije, pa do danas, ništa nije drugačije. Krivac za njihovu smrt još uvijek nije osuđen.


Ne znamo ni sami koliko puta smo prešli stotine kilometara do Sarajeva da bi nam rekli da je suđenje odgođeno – a nikada našom krivicom i nikada našom odgovornošću. Prošle godine, 17. jula, suđenje je počelo ispočetka - kao da se devet mjeseci između njihove smrti i tog trenutka nije ni desilo. Kao da devet mjeseci nismo dolazili u sudnicu, po vrućini, u postu, bolesti - da bismo pokazali da ćemo se za naše kćerke boriti koliko god treba. Koliko god vremena da prođe, ono što svi znaju o Selmi i Editi ne može se promjeniti – njihova dobrota, poštenje, vedrina i toplina ostaju u sjećanju porodica i prijatelja bez obzira na vrijeme. Ali ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu i sud i istinu? 18 mjeseci, preko 500 dana, sud se bavi time da li je Sanjin Sefić kriv. Već svi u ovoj državi znaju da je prošao kroz crveno, da je vozio preko 100 km/h, da ih je ubio i pobjegao - ističu u svom pismu.


Oni dodaju kako će sigurno istrajati u borbi za istinu i pravdu u slučaju pogibije njihovih kćeri, te da se nadaju da će to biti primjer za budućnost


- Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu, i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikada neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikada niko neće ubiti i pobjeći na pješačkom prelazu - stoji u saopćenju koje potpisuju Amir Agić i Enes Malkoč.


Osim Sefića, i njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela u sakrivanju automobila kojim je udario Selmu i Editu. 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI