Detalji velike akcije 'Limit' provedene u tri kantona

'Povedi malu rodicu': Dileri razvili 'porodični' biznis, i supruge prodavale drogu preko Vibera i Facebooka

Hronika 07.04.18, 16:14h

'Povedi malu rodicu': Dileri razvili 'porodični' biznis, i supruge prodavale drogu preko Vibera i Facebooka
Zanimljivo je da je policija pojedine osumnjičene zaustavljala neposredno nakon što im je presretnut razgovor, te kod njih pronalazila manju količinu droge

 

Članovi dvije dobro organizovane kriminalne grupe koje su raskrinakane u velikoj policijskoj akciji "Limit" provedenoj prekjučer na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko – neretvanskog kantona pod posebnim istražnim radnjama bile su mjesecima tokom kojih su istražitelji prikupljali dokaze o preprodaji narkotika.

 

Detaljnom šestomjesečnom istragom utvrđeno je kako su  grupama rukovodili Samedin Fišić s jedne, a Malik Mušanović s druge strane dok su svi ostali postali čanovi tih grupa. Članovi su drogu kupovali od Fišića i zatim su imali zadatak da je prenose, čuvaju, prepakuju i dalje prodaju. Kada bi drogu prodali Fišiću odnosno Mušanoviću su donosili novac i uzimali nove količine droge kako bi nastavili sa daljnjom preprodajom. Drogu su članovi obje grupe čuvali i prepakivali i dalje prodavali u svojim stanovima i na drugim adresama ali i u nekim ugostiteljskim objektima, piše Faktor.ba.

 

Zanimljivo je da je policija pojedine osumnjičene zaustavljala neposredno nakon što im je presretnut razgovor, te kod njih pronalazila manju količinu droge.

 

Droga na Facebooku

 

Grupu Samedina Fišića, kako stoji u obrazloženju prijedloga za pritvaranje osumnjičenih Tužilaštva KS, činili su Vahidin Gagić, Eldin Kustura i njegova supruga Arnela Čukas, Anel Đono, Šemso Selimović, Haris Bektašević, Dževad Haskić, Alem Kahrović, Alen Papić, Jasmin Žunić, Sanin Džabija, Senadin Fišić, Saša Kozomara, Eldin Veljković.

 

Oni su sa Samedinom stupali u kontakt i od njega preuzimalu drogu koju će preprodavati, a robu im je Samedin dostavljao automobilima "golf" i "audi 6". Zanimljivo je da su dileri znali da su pod budnim okom policije, pa je Fišić angažovao više žena koje su prenosile opojnu drogu.

 

Tako je policija u decembru prošle godine drogu pronašla i oduzela od Almedine Andelije, nevjenčane supruge Anela Đone, starog policijskog znanca. Đono je naime drogu preuzimao od Fišiće i Kusture pa ju je prepakivao u stanovima na Otoci i u centru Sarajeva. Kako bi bezbjedno prenio drogu do lokacije gdje je trebao nastaviti sa preprodajom drogu je dao supruzi Almedini vjerujući da ju ona može bezbjedno pronijeti ukoliko ih zaustavi policija. Međutim, ipak su razotkriveni pa je od Andelije oduzeto 100 grama spida.

 

Drogu za Fišića i kompaniju je prenosio, prepakivao i dalje prodavao i Haris Bektešević, a za to je angažovao i svoju nevjenčanu spurpugu Jasminu Pintol koja je radila sa njim i za njegov račun prepaklivala i preprodavala drogu i to na adresama Trg Oteškog bataljona, Lužansko Polje, Vrtovi Riverine, PIjačna i na drugim mjestima na kojima je njen suprug dogovorio vrijeme i mjesto prodaje. Međutim, prodaju droge je dogovarala i sama Pintol koja je inače majka jedanaestomjesečne bebe i to putem društvenih mreža Viber, Facebook ili drugih internet aplikacija.

 

Kako stoji u prijedlogu za pritvaranje osumnjičenih u ovom slučaju, pripadnici grupe Malika Mušanovića bili su Muhamed Harbaš, Jasmin Hamzić, Jasmin Žunić, Sead Hanjalić, Haris Bektešević, Muhamed Džonko, Dženan Kadrić, Kenan Duraković, Haris Dupovac i druge osobe. Oni su također uhvaćeni na djelu, a drogu su preprodavali po istom sistemu. Drogu je izvjesni Adi do dilera prevozio u Ford Mondeu a roba je prodavana u naselju Tibra Pacifik, u Azićima, na Stupu, Ilidži, u Doglodima...

 

Povedi malu rodicu

 

Istragom je utvrđeno da su drogu su osumnjičeni pakovali u pakovanja od 1, 2, 5, 10 i 20 grama i prodavali po cijeni do 10 do 30 KM. Pakovanje od 25 do 50 grama spida je koštalo oko 150 KM. Prilikom saslušanja dilera ali i konzumenata zabilježno je i da su koristili šifrirane poruke, a drogu su nazivali "rodicama". To je zabilježeno u presretnutom razgovoru između Malika Mušanovića i Harisa Dupovca prilikom kupovine spida. Tako je Dupovac Viberom kontaktirao sa Mušanovićem govoreći mu da povede "onu malu rodicu", pri čemu izraz mala znači količinu 25 grama dok dvije rodice znači 50 grama što bi plaćao 120 KM.

 

Tužilaštvo KS je zatražilo prekjučer da se 24 dilera pritvore dok su zatražene mjere zabrane u odnosu na Jasminu Pintol zbog njenih porodičnih prilika.

 

Advokati svih osumnjičenih su tražili da se ovakav prijedolog odbije te da se njihovi branjenici puste na slobodu.

 

Advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa Samedina Fišića i Malika Mušanovića za koje Tužilaštvo tvrdi da su organizatori dvije grupe, kazao je juče na sjednici da su njegovi branjenici individualno djelovali, te da ne postoji organizirana kriminalna grupa. Za Kenana Durakovića je kazao da nema veze sa preprodajom droge.

 

Advokat Izet Baždarević koji zastupa Jasminu Pintol, Alena Papića i Muhameda Harbaša, istaknuo je da se u tim presretnutim razgovorima ne može zaključiti da je neko prodavao drogu, jer niko nije ni pomenuo tako nešto te da nema razloga da se njegovi branjenici pritvore. Odluku o prijedlogu Tužilaštva KS u zakonski predviđenom roku donijet će sudija Husein Delalić.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI