potpredsjednik stranke pojasnio

Šefik Džaferović: 'SDA će podržati rješenje Izbornog zakona samo u konsenzusu sa...'

Front 03.04.18, 20:32h

Šefik Džaferović: 'SDA će podržati rješenje Izbornog zakona samo u konsenzusu sa...'
Ne mogu govoriti o sutrašnjem sastanku, ali mogu govoriti o stavovima SDA kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH- kazao je Džaferović

 

Pitanje Izbornog zakona nije pitanje samo parlamentarne većine, nego pitanje svih parlamentarnih političkih stranaka. Rukovođena upravo tim principom, SDA zastupa tezu da traži kompromis svih parlamentarnih stranaka kada su u pitanju izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

 

Pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona je jako važno pitanje za održavanje izbora i njihovu implementaciju i ne bi smjelo biti podložno bilo kakvoj politizaciji, poručio je u razgovoru za  Vijesti.ba potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović.


Razgovarala: Nevena Ćosić

 

- Američka ambasadorica Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemark zajedno sa direktorom Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthewu Palmerom sutra će u Sarajevu nastaviti razgovore sa domaćim političkim akterima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Kakva su Vaša očekivanja?

 

DŽAFEROVIĆ: Ne mogu govoriti o sutrašnjem sastanku, ali mogu govoriti o stavovima SDA kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH. Naime, kao što sam više puta kazao, SDA želi da se na principima odluke Ustavnog suda BiH i principima Ustava FBiH postigne rješenje, kojim će se omogućiti izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u onom nedostajućem dijelu koji je Ustavni sud BiH stavio van snage, a to su odredbe koje se tiču popune federalnog Doma naroda i izbota u Mostaru. Želimo da to uradimo zajedno sa drugim političkim strankama - SBB-om, SDP-om i DF-om. Svako rješenje koje se postigne kao konsenzus u okviru ove grupacije stranaka, biće podržano od strane SDA. 

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI