Veliki preokret u odnosima, imaju zajedničkog neprijatelja

Saudijski prijestolonasljednik: Izrael ima pravo na svoju državu, naša zemlja nema problema sa Jevrejima

Front 03.04.18, 08:55h

Saudijski prijestolonasljednik: Izrael ima pravo na svoju državu, naša zemlja nema problema sa Jevrejima
Bijela kuća računa na približavanje Izraela i Saudijaca kako bi promijenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon Trumpovog priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom

 

Izraelci, kao i Palestinci, imaju pravo na svoju državu, ocijenio je saudijski prijestolonasljednik u izjavi koja je novi znak približavanja Izraelu.

 

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio američki časopis The Atlantic i koji je upriličen u prigodi njegova podužeg putovanja po Sjedinjenim Državama koje još nije završeno, Muhamed bin Salman ističe da nema "nikakvih vjerskih primjedaba" na postojanje izraelske države, javlja Hina, a prenose mediji.

 

Odgovarajući na pitanje misli li da jevrejski narod ima pravo na nacionalnu državu barem na dijelu zemlje svojih predaka, rekao je: "Mislim da svaki narod, gdje god bio, ima pravo mirno živjeti u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju", uzvratio je "MBS", novi prvi čovjek Rijada, u tom razgovoru upriličenom prije najnovijih napetosti u Pojasu Gaze.

 

"No moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima garantovali stabilnost i imali normalne odnose", dodao je, u času kada bi administracija Donalda Trumpa trebala iznijeti svoj plan političkog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

 

Tridesetdvogodišnji princ kaže da je jedino "vjersko pitanje" koje muči Saudijce sudbina Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael anektirao i "palestinska prava". "Naša zemlja nema problema sa Jevrejima", istaknuo je princ koji želi modernizirati monarhiju.

 

Čini se da se sunitska monarhija sve više približava Izraelu, napose zahvaljujući tome što imaju zajedničkog neprijatelja u regiji, šiitski Iran. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pak nedavno rekao za svoju zemlju da je "nužan saveznik" arapskih zemalja koje se ne slažu s Teheranom.

 

Bijela kuća računa na približavanje Izraela i Saudijaca kako bi promijenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon Trumpovog priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

 

"Izrael je velika ekonomija" s "ubrzanim rastom" i "naravno da imamo puno zajedničkih interesa s Izraelom", rekao je Mohamed bin Salman ponovo kritizirajući iranskog čelnika, vrhovnog vođu Alija Hamneja čije je teritorijalne težnje usporedio s onima Adolfa Hitlera u vrijeme nacizma.

 

"U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Hitler se čini nježan", rekao je. "Hitler je htio osvojiti Evropu, a vrhovni vođa želi osvojiti svijet", rekao je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI