slobodan vasković/ šta je sve sakrila policija?

Nova saznanja oko (ne)razjašnjene tragedije: Zašto tvrdim da je David brutalno pretučen, a potom bačen u vodu?!


01.04.18, 18:01h

 

http://slobodanvaskovic.blogspot.ba/


David Dragičević je u noći 17/18 marta ove godine teško pretučen tupim predmetima. 


Brutalno premlaćivanje Davida Dragičevića desilo se između pola tri i četiri časa ujutro, 18.03. Njegov telefon nije bio dostupan već u 02 časa i 40 minuta.


Premlaćivanje se desilo u Liniji Tržnica, Metalska škola, ulica Vase Pelagića.


Sam David je u jednoj od svojih poruka napisao da će tokom te noći doći do sukoba sa petnest mladića.


Nekoliko izvora, ali i svjedoka, izjavilo je da je Kobne noći došlo do velike tuče u tom prostoru. 


Sve navedeno sam saznao iz razgovora sa brojnim osobama, a, prema mojim saznanjima, i u policiji su dobili informacije da je Kobne noći došlo do velike tuče u pomenutom dijelu Grada.


Na Davidu je primijenjen, kao što sam ranije objavio, napad znan kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.


U neposrednoj blizini protiče rijeka Crkvena i nedaleko odatle se uliva u Vrbas, gdje je i pronađeno Davidovo tijelo, 24.03. ove godine.


Želim naglasiti da dio Visokih funkcionera MUP-a RS, prema mojim izvorima, imaju slična saznanja; Taj dio nije ni na koji način dosad bio involviran u “predmet David Dragičević”!


Vrijeme Smrti

Vrijeme smrti je sporno i niko ne može tvrditi, dok to Obdukcija ne kaže, da li je David bačen te iste noći u Crkvenu, gdje se, navodno, i utopio (mogao je biti utopljen i na nekom drugom mjestu) ili je to učinjeno nekoliko dana kasnije, kada su se napadači uvjerili da ga je nemoguće održati u životu. 

 

Na Davidu je primijenjen, kao što sam ranije objavio, napad znan kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno


To, praktično, znači da postoji mogućnost da je David Dragičević još jedno vrijeme poslije te noći bio živ i da je držan na nekoj lokaciji u Banjaluci. 


Obdukcija nije utvrdila tačno Vrijeme Smrti, a moralo se to učini prema Zakonu. 


Očito je to namjerno izbjegnuto, jer ne postoji drugi razlog da se Vrijeme Smrti ne saopšti i na taj način otklone brojne dileme, samim tim i spekulacije.


Obdukcija jeste potvrdila brojne povrede po čitavom tijelu, jeste potvrdila da su nanesene tupim predmetima, ali nije utvrdila stvarnu težinu povreda, čime su nanesene, niti u kolikoj mjeri su te povrede mogle uticati na samu smrt Davida Dragičevića.


Željko Karan, patolog, je rekao da se radi o lakšim povredama, ali to je izgovorio tek na sugestivno pitanje Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal.


Taj igrokaz je odigran na pres konferenciji Ilića i Karana, održanoj 26.03. ove godine. Nije jasno otkud patolog na pres konferenciji MUP-a RS?! 


Karan se, ipak, ogradio, jer je izjavio da ne može tvrditi da Davidu “neko nije ‘pomogao’ da dospije u vodu”!

 

Nepotpuna i traljava obdukcija

Prije Ilićevog sugestivnog pitanja, Karan je naveo sledeće: „Imao je dvije vrste povreda. Povrede manifestovane kao udarci, ono što mi obično kažemo hematomi, krvni podlivi, locirani u predjelu čela obostrano, u predjelu jagodice, onda u predjelu šake, kuka, natkoljenice, koljena, i tako dalje. Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke. Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. Takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa”.

 

Obdukcija nije utvrdila tačno Vrijeme Smrti, a moralo se to učini prema Zakonu. Očito je to namjerno izbjegnuto, jer ne postoji drugi razlog da se Vrijeme Smrti ne saopšti i na taj način otklone brojne dileme


Već sam objavio da sam konsultovao stručnjake za obdukciju, koji su me uputili na član 170 ZKP Republike Srpske, ističući da je Drugi paragraf, povrede, izuzetno važan (vidi sliku). 

 

zkp-rs


“Nema šanse da se nešto ne zna poslije obdukcije. Svaka stavka iz navedenog člana se može i mora utvrditi. Posebno se to odnosi na Povrede - koja, čime (tačno odrediti oruđe kojim je to učinjeno), na koji način tačno. Vrijeme je najlakše utvrditi na osnovu faze u kojoj je povreda... To su, takozvani, pomažući uzroci i mora da se procijeni njihov značaj, pojedinačno i udruženo. U obdukciji su svi odgovori”, ustvrdili su moji sagovornici.


Kako stvari stoje, Karan nije učinio većinu navedenih postupaka. Obdukcija je traljavo urađena i nepotpuna, potvrđuju moji izvori.


Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je, prije nekoliko dana, okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina nakon što je pronađeno. 


Karan je rekao da je Dragičevićeva “odjeća bez oštećenja”, ali porodica tvrdi da su pantalone/farmerke pocijepane na koljenima. I da se ne radi o takvom modelu, već da je otišao od kuće u pantalonama koje na sebi nisu imale bilo kakve poderotine.


To bi moglo značiti da je Dragičević vučen po cesti; Čak postoje informacije da je te noći viđeno kako “njih petnaestak vuku nekoga po cesti”; da li je nakon toga bačen u rijeku ili odvučen negdje, saznaćemo kada se objavi Tačno Vrijeme Smrti!!! 


Sramno ponašanje Darka Ćuluma, direktora Policije RS

Direktor policije RS Darko Ćulum izjavio je 29.03. da je drugi obdukcioni nalaz tijela Davida Dragičevića potvrdio navode iz prvog nalaza vještaka. Ćulum je tada još rekao da su ta njegova saznanja nezvanična, čime je dodatno obrukao MUP RS, jer najviši funkcioneri te institucije nikako ne bi smjeli da se pozivaju na nezvanične informacije, već da daju istinite informacije.

 

Ćulum i drugi visoki funkcioneri MUP RS žele cijeli slučaj da razriješe “Utapanjem” i, nažalost, uopšte ih nije briga kako je do Utapanja došlo. A to je Ključno za cijeli ovaj slučaj


Ćulum je slagao javnost, jer je drugi obdukcioni nalaz jedino potvrdio da je Smrt Davida Dragičevića nastala utapanjem i ništa više od toga. Sve druge nalaze, od povreda, pa do Vremena smrti, stručnjaci sa VMA, trebalo bi da potvrde nakon detaljno sprovedenih ispitivanja.


Ćulum i drugi visoki funkcioneri MUP RS žele cijeli slučaj da razriješe “Utapanjem” i, nažalost, uopšte ih nije briga kako je do Utapanja došlo. A to je Ključno za cijeli ovaj slučaj.


Takođe, morbidno je i odvratno da su visoki funkcioneri MUP-a RS pokušali kriminalizovati Davida Dragičevića, tvrdeći da je opljačkao Kuću na Laušu.


Kada se pažljvo pogleda Klip 4, na kojem je Osoba (za koju MUP RS tvrdi da je David), izlazi iz Kuće, izvan svake razumne sumnje, može se utvrditi da ne nosi laptop. A iz MUP-a su saopštili da je u Kući na Laušu ukraden, između ostalog, i laptop.


Takođe, vidi se na Klipu 1 (02h 42 minuta) da je Osobi (za koju MUP RS tvrdi da je David Dragičević) upaljen telefon, da gleda u njega, ali tada je njegov mobilni već bio nedostupan.  


Šta ako je Kuća na Laušu pokradena da bi se Davidu ukradene stvari stavile u džepove, kako bi se isfingiralo da je pljačkaš?!! Nakon toga je bačen u vodu, ali kada - to se ne može znati dok patolozi ne utvrde Tačno Vrijeme Smrti!!!


Oko Kuće na Laušu mnogo je spekulacija, ali je sasvim sigurno da u vremenu od 02h 52 minuta do 03h 42 minuta David Dragičević teško da je mogao biti u toj Kući?! Bar ne svojom voljom!


Ne želim da objavim ime vlasnika kuće iz razumljivih razloga.

 

Narkotici

Umorenog Davida Dragičevića nisu htjeli samo kriminalizovati, već predstaviti i kao uživaoca teških droga. Stoga su se pojavile informacije da je Kobne noći koristio LSD i marihuanu.


Konsultovao sam stručnjake za narkotike iz Beograda i na moje pitanje “Kako se LSD može otkriti u truplu utopljene osobe, čije je tijelo u vodi provelo sedam dana” odgovoreno mi je “Samo DNK analizom”.

 

Oko Kuće na Laušu mnogo je spekulacija, ali je sasvim sigurno da u vremenu od 02h 52 minuta do 03h 42 minuta David Dragičević teško da je mogao biti u toj Kući?! Bar ne svojom voljom!


Takva analiza nije urađena prilikom obdukcije tijela Davida Dragičevića. Iznesene tvrdnje o LSD-iju su nesitinite.


Međutim, bitno je naglasiti, ne mijenja na stvari i da su (a nisu) tačne spekulacije o narkoticima, jer se ne smije dozvoliti Hladnokrvna Brutalna Egzekucija Nikoga, samim tim ni dvadesetjednogodišnjaka, ko god da je ta Osoba, kakva god da je, čime god da se bavi, šta god da konzumira - od cigareta, alkohola, pa do narkotika!!!

(nastaviće se)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


BLIN
KOMENTARI