DEPO ISTRAŽIVANJE - EU INTEGRACIJE/ Od male firme do bh. giganta

Priča o uspjehu mljekare Pađeni: Htjeli smo samo da preživimo, a danas smo firma sa 120 radnika i milionskim kapitalom

Biznis Klub 30.03.18, 13:44h

Priča o uspjehu mljekare Pađeni: Htjeli smo samo da preživimo, a danas smo firma sa 120 radnika i milionskim kapitalom
Zahvaljujući vlastitom radu i zalaganju, dobroj poslovnoj viziji i partnerstvima, te uspješnoj saradnji sa stranim donatorima uključujući i Evropsku uniju, pojedine bh. kompanije su zadnjih godina bitno odskočile te od malih poduzetnika postale značajni motori razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Među njima su i mljekara Pađeni iz Bileće i proizvođač liftova, firma Tri Best iz Banjaluke... Donosimo priču o njihovom uspjehu

 

Piše: Jasenka KRATOVIĆ

 

Jačanje malih i srednjih preduzeća (MSP) nalazi se u fokusu brojnih razvojnih programa i projekata koja Evropska unija (EU) već dugi nizi godina provodi u Bosni i Hercegovini. Međutim, sa manje od 25 MSP-a na 1.000 stanovnika, u poređenju s prosjekom EU, gdje na 1000 stanovnika dolazi čak 40 MSP, BiH je još uvijek daleko od evropskog prosjeka, a zaostaje i za zemljama u regionu.


Ipak, zahvaljujući vlastitom radu i zalaganju, dobroj poslovnoj viziji i partnerstvima, te uspješnoj saradnji sa stranim donatorima uključujući i Evropsku uniju, pojedine bh. kompanije su zadnjih godina bitno odskočile te od malih poduzetnika postale značajni motori razvoja u svojim lokalnim zajednicama.


Takve su i dvije korisnice EU fondova za MSP - mljekara Pađeni iz Bileće i proizvođač liftova, firma Tri Best iz Banjaluke... Priču o njihovom uspjehu donosi DEPO Portal.


 

padeni-nenad-vukoje
Nenad Vukoje, direktor mljekare Pađeni: Da bi na našem tržištu kompanija uspjela opstati, stalno treba unapređivati proizvodnju i proizvode, a da bi se to moglo ostvariti neophodno je ulagati u nove tehnologije i nove proizvode. U prethodnom periodu smo koristili kreditna sredstva za proširenje kapaciteta za nove investicije koje su u zadnji dvije godine iznosile oko 2.500.000 KM od čega je bio dio kreditni od EBRD u iznosu od 450.000 € za koje je EU obezbijedila povrat u iznosu od 15% po završetku projekta

PAĐENI – SAMO MUKOTRPNIM RADOM STIŽE SE DO EU TRŽIŠTA:  Mljekara Pađeni je osnovana 1999. godine, a njen početni kapacitet je iznosio skromnih 130 litara na dan. Danas je priča posve drugačija - to je savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 60.000 litara svježeg mlijeka, koje se otkupljuje od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja te zapošljava 120 radnika.


Ova firma prati sve razvojne trendove, osavremenjuje svoje proizvodne linije i razvojem novih proizvoda nastoji zadovoljiti potrebe potrošača.


- Naš početak je bio težak jer smo supruga i ja počeli razvijati posao sa malim uloženim kapitalom bez radne snage i sa jednim ciljem - kako obezbijediti da porodica može da preživi a da sve troškove uredno izmirujemo. Danas prestavljamo značajni faktor na tržištu BiH u količini prerađenog mlijeka od oko 14 miliona litara u 2017. godini, sa uloženim kapitalom od oko 15 miiona KM u opremu, objekat, kao i u vozni park za otkup i distribuciju gotovih proizvoda. Takođe, značajna sredstva smo uložili i u opremanje otkupnih stanica za mlijeko, kaže za DEPO Portal Nenad Vukoje, direktor mljekare Pađeni.


U cilju izlaska na strana tržišta, mljekara Pađeni implementarala je i brojne međunarodne standarde. Uz podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i EU za unapređenje konkurentnosti MSP-a na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu, kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša, te sigurnosti i kvaliteta proizvoda, proizvodi ove firme su od 2016. godine prisutni i na EU tržištu.


- Da bi na našem tržištu kompanija uspjela opstati, stalno treba unapređivati proizvodnju i proizvode, a da bi se to moglo ostvariti neophodno je ulagati u nove tehnologije i nove proizvode. U prethodnom periodu smo koristili kreditna sredstva za proširenje kapaciteta za nove investicije koje su u zadnje dvije godine iznosile oko 2.500.000 KM, od čega je dio bio kredit od EBRD u iznosu od 450.000 € za koje je EU obezbijedila povrat u iznosu od 15% po završetku projekta. To smo na kraju i ostvarili i sredstva uložili u investicije. Završili smo tako cjelinu koja je u mogućnosti preraditi oko 60.000 litara mlijeka na dan u 30 različitih proizvoda. Kroz ovaj projekat uspjeli smo nabaviti liniju za pakovanje jogurta u boce i agregat za proizvodnju električne energije, te proširiti objekat proizvodne hale, pojašnjava Nenad Vukoje način na koji je u mljekari Pađeni iskorištena podrška EU.

 

padeni-2
Tajne uspjeha ne postoje ako neko ima hrabrosti, želje, volje za uspjehom, ako je spreman na velika odricanja i ako je realan dok ide prema cilju


RECEPT ZA USPJEH: Sagovornik DEPO Portala dodaje da tajne uspjeha ne postoje ako neko ima hrabrosti, želje, volje za uspjehom, ako je spreman na velika odricanja i ako je realan dok ide prema cilju. Što se planova za budućnost tiče, oni podrazumijevaju svakodnevni rast mljekare u nekom zacrtanom planu, koji za 2018. iznosi oko 22 posto. Takođe, u preradi na godišnjem nivou cilj je 2020. godine dostići preradu od preko 20 miliona litara prerađenog mlijeka, a 2025. oko 36 miliona litara, što bi značilo preko 100.000 litara na dan


- Želimo da uđemo u svaki grad kao i u svaki maloprodajni objekat u BiH. Da širimo pozitivnu energiju i da stalno pokazujemo kako se može živjeti i razvijati u BiH, optimističan je naš sagovornik.  

 

tri-best-lift
Kompanija Tri Best sve liftove projektuje i proizvodi u skladu sa potrebnim direktivama i standardima EU, kao i drugim relevantnim standardima za oblasti proizvodnje liftova, a svoje liftove za sada najviše izvoze u zemlje regije.

Objašnjavajući put ove mljekare od postrojenja koje se razvijalo u iznajmljenom prostoru i s primitivnom opremom za rad, do kompanije koja danas ispunjava sve uvjete za izvoz mlijeka na najzahtjevnija tržišta, Vukoje kaže:  


- Proizvodni objekat mora da ispunjava sve norme po standardima Evropske unije i kada se to sve sklopi, i kada napraviš neki proizvod koji odgovara evropskom tržištu, i kad imaš otkupnu mrežu koja odgovara kvaliteti mlijeka u EU, onda je jednostavno dobiti neophodne certifikate.


TRI BEST – LIFTOVI ZA TRŽIŠTE REGIONA: Kroz niz projekata i u saradnji sa svojim partnerima, Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje u iznosu od 19 miliona eura provodi mnoštvo aktivnosti usmjerenih na realizaciju infrastrukturnih zahvata na prostoru više jedinica lokalne samouprave u oba bh. entiteta, te jačanju razvojnih kapaciteta općinskih i gradskih organa uprave. Posebna pažnja posvećena je kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju konkurentnosti domaćih firmi te zapošljavanju.


U okviru trogodišnjeg Projekta Lokalni i integrisani razvoj finansiranog od strane EU, koji je otpočeo 2016. godine, putem grantovskih sredstava potpomognuta je i firma Tri Best iz Banjaluke, koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom različitih vrsta liftova.

 

- Dodijeljeni grant namijenjen je razvoju poslovanja našeg preduzeća i podršci u kreiranju novih radnih mjesta. Uz pomoć granta nabavićemo nove CNC mašine za rad te zaposliti šest novih mladih radnika. Ovi poslovni potezi rezultiraće rastom produktivnosti kao i boljom kvalitetom naših proizvoda i usluga, pojasnio je izvršni direktor preduzeća Tri Best Branko Đuđić buduće razvojne planove svoje kompanije prilikom dodjele granta EU u junu 2017. godine.

 

Inače, preduzeće TRI BEST d.o.o. osnovano je u Banjoj Luci 1996. godine. Proizvodnjom liftova počinje se baviti od 2000. godine, a do danas gama njegovih proizvoda podrazumjeva izradu svih vrsta liftova: putničkih, panoramskih sa metalnim voznim oknom, teretnih, bolničkih, autoliftova i platformi za invalide, kao i druge vrste teretnih makazastih platformi.

 
Takođe, pored standardnih veličina i dimenzija, firma izrađuje i liftove prilagođene zahtjevu kupaca. Ono što je bitno jeste da kompanija Tri Best sve liftove projektuje i proizvodi u skladu sa potrebnim direktivama i standardima EU, kao i drugim relevantnim standardima za oblasti proizvodnje liftova, a svoje liftove za sada najviše izvoze u zemlje regije.

 
Nažalost, menadžment kompanije Tri Best nije bio spreman da detaljnije pojasni saradnju sa EU i razvoj firme nakon dodijeljenog granta u okviru projekta jačanja MSP-a u BiH.

 

Iz EU stižu milioni eura za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH

Prema statističkim podacima u proteklim godinama MSP čine čak 99 posto svih preduzeća u EU, u njima je zadnjih godina otvoreno oko 85 posto novih radnih mjesta te osiguravaju dvije trećine ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru u Evropskoj uniji.
Iako daleko od ovih statistika, situacija u BiH, kada je u pitanju jačanje sektora MSP-a, se postepeno mijenja, između ostaloga i zahvaljujući ulaganjima i nizu inicijativa EU u našoj zemlji usmjerenih na jačanje ovog sektora.  
Evropska unija je uložila preko 50 miliona eura u sektor malih i srednjih preduzeća u BiH tokom proteklih 15 godina. U 2018. godini biće dostupno dodatnih 15 miliona eura za podršku malim i srednjim poduzećima u sektorima kao što su turizam, prehrambena industrija, drvna i metalna industrija.

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI