Usvajanje izbornog programa

Mašić: Predsjedništvo SDP-a BiH će danas usvojiti dokument 'Plan 10'

Front 28.03.18, 14:41h

Mašić: Predsjedništvo SDP-a BiH će danas usvojiti dokument 'Plan 10'
Mašić je, navodeći neka od rješenja predviđena ovim dokumentom, kazao da kada je u pitanju zdravstvo, politika SDP-a predviđa, u saradnji s politikom ekonomije, da svi građani u BiH, odnosno u FBiH, odnosno tamo gdje SDP-e bude u prilici da obnaša vlast, imaju zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li su zaposleni, nezaposleni....

 

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH će na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojiti izborni program koji se zove „Plan 10“ ili „Plan za 10“, koji daje vrlo konkretna rješenja iz svih 10 ključnih oblasti koje je ova stranka definirala, zajedno s građanima BiH i članovima.    

 

Ovo je prije početka sjednice stranačkog predsjedništva novinarima izjavio član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić, dodajući da su napravili istraživanje unutar BiH kad su u pitanju građani, ali i istraživanje unutar 40 hiljada članova SDP-a BiH koji su zajedno s građanima prepoznali kojih je to 10 tema.

 

To su: zapošljavanje odnosno ekonomija, zdravstvo, obrazovanje, kultura i sport, pravda i sigurnost, socijalna politika, turizam i zaštita okoliša, EU i NATO integracije, plan za mlade i reforma javne uprave.

 

Mašić je, navodeći neka od rješenja predviđena ovim dokumentom, kazao da kada je u pitanju zdravstvo, politika SDP-a predviđa, u saradnji s politikom ekonomije, da svi građani u BiH, odnosno u FBiH, odnosno tamo gdje SDP-e bude u prilici da obnaša vlast, imaju zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li su zaposleni, nezaposleni....

 

- Svi građani da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno na osnovni paket - napomenuo je Mašić.

 

Također su predvidjeli besplatne udžbenike za svu djecu koja su u devetogodišnjem osnovnom  obrazovanju.

 

Mašić kaže da su predvidjeli i zakon o minimalnoj plaći, koji će povećati minimalnu plaću i koji će je definirati.

 

- Svjedoci smo da praktično, stavljanjem van snage Opšteg kolektivnog ugovora i sporazuma ne postoji uopće definirana minimalna plata - navodi Mašić.

 

Dodao je da također imaju prijedlog uvođenja poreza na luksuz, a u segmentu sporta plan je izgradnja državnog stadiona za reprezentativne selekcije.

 

- Ovih 10 politika će danas biti usvojeno na sjednici Predsjedništva. Nakon toga slijedi 5. aprila sjednica Glavnog odbora u Tuzli, koji će također razmatrati i usvojiti ove politike, a 14. aprila je u Sarajevu planirano Strateško planiranje SDP-a BiH na kojem će više od 500 najodgovornijih ljudi unutar SDP-a iz cijele BiH biti prisutno i na kojem će se finalizirati ovih 10 politika - najavio je Mašić.

 

Govoreći o procesu kandidiranja unutar SDP-a BiH za predstojeće opće izbore, kazao je da su pri kraju prve faze u kojoj je svih 42.000 članova SDP-a imalo pravo i ogroman broj njih uzeo učešće u kandidiranju za sve nivoe vlasti, uključujući i Predsjedništvo.

 

Napomenuo je da 30. marta ističe rok po kojem će kantonalni, opdnosno regionalni odbori iz cijele BiH svoje prijedloge za Predsjedništvo i kandidate za Predsjedništvo uputiti, tako da će već u toku aprila imati „izdefiniranu volju prije svega, članova SDP-a BiH“.

 

- Ono što sada već mogu reći, da je nepodjeljena podrška kad su u pitanju kandidature, gotovo 100 postotna, Denisu Bećiroviću koji ima potpunu i nepodjeljenu podršku. Ali kada se kompletno sumira taj proces javnost će biti obaviještena - kazao je Mašić.

 

On je govorio i o kolapsu u funkcioniranju vlasti u FBiH, navodeći da „u ovom mandatu Parlamenta FBiH imamo konstantnu parlamentarnu krizu koja nije bila zabiljžena ni u vrijeme opkoljenog Sarajeva nakon 1994. godine, formiranja Federacije Vašingtonskim mirovnim sporazumom“.

 

- Podsjetit ću da je Mariofil Ljubić, tadašnji predsjedavajući Parlamenta FBiH, u opkoljenom Sarajevu i 1994. i 1995. godine održavao sjednice parlamenta, a Edin Mušić u potpuno mirnodopskim okolnostima i uvjetima više od 20 godina od formiranja FBiH i prestanka i agresije i rata u BiH nije u stanju da sazove sjednice - istaknuo je Mašić.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI