FOTO/ Službenici UIO BiH ne miruju

Nastavak akcije 'Ronhill': Oduzeto još 318 kilograma duhana vrijednosti 55.000 KM

Hronika 26.03.18, 09:44h

Nastavak akcije 'Ronhill': Oduzeto još 318 kilograma duhana vrijednosti 55.000 KM
Operativnu akciju kodnog naziva “Ronill” službenici UIO započeli su prošle sedmice i u prvom dijelu akcije oduzeto je 1.033 kg sitno rezanog duvana bez akciznih markica i 685 kg duvana u listu, te još jedna mašina za rezanje duvana

 

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Obudovca u nastavku operativne akciju kodnog naziva “Ronhill” dodatno su oduzeli robu u vrijednosti 55.000 KM.

 

U nastavku operativne akcije kodnog naziva 'Ronhill' službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli došli su do lokacije na kojoj se vrši priprema duhana za daljnju distribuciju na područiju BiH i Republike Hrvatske. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata vlasništva T.P. na područiju Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 318 kg sitno rezanog duvana bez akciznih markica, kao i mašina za rezanje duvana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 55.000 KM.

 

duhan-akcija-ronhill-1

 

Podsjećamo, operativnu akciju kodnog naziva “Ronill” službenici UIO započeli su prošle sedmice i u prvom dijelu akcije oduzeto je 1.033 kg sitno rezanog duvana bez akciznih markica i 685 kg duvana u listu, te još jedna mašina za rezanje duvana. Ukupna tržišna vrijednost ove robe procjenjena na 170.000 KM. Akcija “Ronill” usmjerena na sprečavanje iligalne prodaje duvana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.  

 

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI