uvodno obraćanje bakira izetbegovića u zetri

Počeo programski skup SDA: Niko nije iznio breme kao mi, više nikad ne smiju preuzeti vodeću ulogu od nas

Front 24.03.18, 13:54h

Počeo programski skup SDA: Niko nije iznio breme kao mi, više nikad ne smiju preuzeti vodeću ulogu od nas
Govoreći o stanju ljevice u BiH, podvukao je da SDP i ostale građanske stranke ne uspijevaju ovih dana ni u čemu da se dogovore, osim u jednom - "u neutemeljenom napadu na SDA"

 

Programski skup Stranke demokratska akcije (SDA) počeo je u 13 sati u Olimpijskoj dvorani Zetra.

 

- Ovo je neka vrsta sabora SDA. Važno da smo se ovako okupili, prva i najvažnija poruka je sama slika Zetre, šalje jasnu poruku. Slika snage, volje i jedinstva kakvu nema ni jedna druga stranka u BiH. Niko nije iznio breme kao mi. Neki su pokušali da preuzmu vodeću ulogu od nas, uspjeli dva puta, da bogda nisu, njihove greške smo popravljali. Ne smijemo im dozvoliti da više ikad preuzmu od SDA vodeću ulogu, poručio je na početku svog obraćanja Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

 

Sačuvajmo Stranku demokratske akcije (SDA) koja se uvijek borila za istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine i njene građane - kazao je u nastavku danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

 

On je u današnjem obraćanju u okviru programskog skupa, koji je nazvao saborom SDA, upriličenog u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra" gdje su se okupili članovi i simpatizeri SDA, poručio da je ovaj skup važan u bremenitom historijskom trenutku kako bi se razbistrile političke magle i artikulirali stavovi stranke, ali i poslale jasne poruke članstvu i javnosti.

 

Naglasio je da je danas puna "Zetra“ najbolja poruka koju žele poslati svima koji ih vole i ne vole, dodajući da je to slika snage, sloge i jedinstva kakvu, ističe, nema nijedna druga stranka u Bosni i Hercegovini.

 

- Niko nema ono što ima SDA jer niko nije ni prošao putem koji smo mi pregazili. Mi smo snaga koja je prije tri decenije pokrenula demokratske procese u ovoj zemlji. Mi smo otvorili prostor slobodi. Mi smo organizirali odbranu ove zemlje - potcrtao  je Izetbegović.

 

Kazao je da struktura koja danas sjedi u "Zetri“ čini okosnicu vlasti u državi i Federaciji BiH, a njih je nazvao patriotskom mrežom koja se uspješno odupire probuđenim silama dezintegracije, opstrukcije i negacije te osigurava stabilnost u zemlji.

 

Ocijenio je da se BiH danas ponovo nalazi na političkoj i historijskoj raskrsnici, a jedan od puteva koji se nudi je jasna euroatlantska perspektiva koja znači mir, stabilnost, sigurnost, zahtjevne i hrabre reforme te zahvaljujući njima i sve bolji život građana.

 

- Drugi put je stranputica. Slijepa ulica. Nažalost, sve je više silnica i faktora koji nas pokušavaju odvući ka tom ćorsokaku. Sve se glasnije i sve drskije dovodi u pitanje opstanak BiH, njena cjelovitost, napada se na Dejtonski mirovni sporazum, a time i na mir - stava je predsjednika SDA.

 

Naveo je da su pravosuđe, Obavještajno-sigurnosna agencija, Centralna izborna komisija, javni RTV servisi izloženi pokušajima slabljenja ili političkog ovladavanja, a naveo je i da je predvodnik snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjoj Luci, identificirajući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tim predvodnikom.

 

- Odlikovao je Radovana Karadžića i druge koji su od Međunarodnog suda u Hagu presuđeni za ratne zločine i genocid u Srebrenici, kazao je više puta da je njegov plan pocijepati BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka što unosi nemir i ukoliko se Dodika ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH, nego i za regiju, a time i za Evropsku uniju - mišljenja je Izetbegović.

 

Naglasio je da je SDA odlučna suprotstaviti se svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene daljnje etno-teritorijalne podjele, dodajući da je njihova ustavna obaveza štititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

 

- Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mjesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvijek teritorij BiH - poručio je.

 

Izrazio je nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više, kako je naveo, poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive, najavljujući da SDA neće prihvatiti prijedloge izmjena Izbornog zakona koje su u suprotnosti s presudama Evropskog suda za ljudska prava, "koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom".

 

Govoreći o stanju ljevice u BiH, podvukao je da SDP i ostale građanske stranke ne uspijevaju ovih dana ni u čemu da se dogovore, osim u jednom - "u neutemeljenom napadu na SDA". Ljevičari, smatra on, ne mogu ništa SNSD-u, niti HDZ-u, "ali su se usmjerili na nas koji je branimo i grčevito čuvamo BiH“.

 

Izetbegović je kazao da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu onakvi kakvi bi u SDA željeli da budu, mnogo je neriješenih pitanja koja se ne rješavaju, koja se stalno i iznova konstatiraju, bez konkretnih pomaka, ali odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju.

 

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Siguran sam da Vučić ne kani učestvovati u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu - istaknuo je.

 

Podsjetio je da je u posljednjih nekoliko mjeseci tri puta otvoreno razgovarao s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, ali ti razgovori, kaže, još nisu rezultirali time da se brojna otvorena pitanju između dviju zemalja konačno počnu rješavati.

 

- Zašto se 22 godine izbjegava dogovor o tome da se BiH vrati njena imovina u Hrvatskoj ili da se počne plaćati pravična naknada za korištenje vode iz Buškog jezera ili da se BiH prije početka izgradnje Pelješkog mosta garantira potpuno slobodan izlaz na otvoreno more - kazao je.

 

Izdvojio je, kako je naveo, brojne pozitivne stvari koje su uradili kadrovi SDA na rukovodećim mjestima na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima, posebno u usvajanja budžeta, porastu izvoza, padu broja nezaposlenih.

 

- Vanjski napadi nikada nisu opasni kao oni unutarnji. Nije teško probuditi neutemeljene ambicije umišljenih političara, nagovoriti ih na avanture pokretanja vlastitih političkih projekata. No, ne drže SDA na okupu ličnosti - stav je Izetbegovića.

 

Ocijenio je da je BiH na raskrsnici, smatrajući da je potrebno prestati sa sebičnom zapaljivom i konfliktnom retorikom jer ona tjera strane investitore i stvara lošu atmosferu u zemlji, ali i prestati sa separatističkim planovima od kojih nema ništa.

 

- Puna integracija u EU najbolji je način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i napretka na ovim prostorima. Sam pristupni proces je najdjelotvornije i najefikasnije sredstvo za političku, društvenu i ekonomsku transformaciju BiH u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i povećanja ekonomskog rasta i razvoja - naglasio je Izetbegović.

 

Mišljenja je da u BiH djeluje nekoliko vrsta stranaka i to jedne se bore protiv BiH i druge koje se bore isključivo za svoj etničku grupu, "isjekli bi dio teritorije i institucija samo za sebe, ostalo ih ne zanima, predali bi to bilo kome", dok se treće bore isključivo za vlast, a četvrte su istinske patriotske stranke kojima su država i narod na prvom mjestu.

 

- Među ovim posljednjim samo jedna ima snagu i potencijal da tu borbu dovede do kraja. To je SDA. U posljednje skoro tri decenije, u svakom presudnom trenutku za ovu zemlju, sve oči uvijek su bile i ostale uprte u SDA, pomno čekajući da vide šta će SDA reći i uraditi. I zato se i oni koje vole i oni koji ne vole SDA slažu u jednom, to je da je SDA uvijek bila i ostala državotvorna karika bez koje BiH ne može. Zato ne dajmo SDA. Ojačajmo je. Jer sa snažnom SDA jačat će i BiH - zaključio je Izetbegović.

 

Nakon njegovog obraćanja okupljenima će se obratiti predsjedavajući Vijeća ministara i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić te federalni premijer Fadil Novalić.

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI