ministar saobraćaja mujo fišo pojasnio

Južna longitudinala: Sve je trebalo biti završeno u oktobru 2017., ali nije, razlog kašnjenja je...

Hronika 24.03.18, 11:43h

Južna longitudinala: Sve je trebalo biti završeno u oktobru 2017., ali nije, razlog kašnjenja je...
Sve je trebalo biti završeno u oktobru 2017. godine, ali to se nije desilo

 

 
Projekti na izgradnji cesta uvijek stvaraju probleme stanovnicima Sarajeva jer najčešće kasne i stvaraju još veće saobraćajne gužve- piše Faktor

 

Sa Mujom Fišom, ministrom saobraćaja Vlade KS, razgovarali smo o izgradnji 900 metara Južne longitudinale koja se gradi od Hrasnog Brda i čitavom dužinom kraj stadiona Grbavica na području Općine Novo Sarajevo. 

 

Sve je trebalo biti završeno u oktobru 2017. godine, ali to se nije desilo.  

 

- Ovaj dio Južne longitudinale bit će završen polovinom maja. Kasni se sa završetkom izgradnje jer se morao mijenjati projekat za izgradnju kružnog toku na Hrasnom Brdu jer su stanovnici mjesne zajednice zahtijevali da se automobilima mogu direktno uključiti na kružni tok, što im je udovoljeno, pa se morao mijenjati projekat i zbog toga je došlo do kašnjenja – kazao je Fišo.

 

Ministar saobraćaja ističe da će kružni tok na Hrasnom Brdu biti jedan od najsavremenijih u cijelom regionu.

 

- Radovi na kružnom toku veoma su zahtjevni sa pothodnicima ispod kružnog toka, liftovima za invalide i videonadzorom. Izgradnja kružnog toka je pri kraju i tek kada se završi, može se početi sa asfaltiranjem kompletne dionice koja vodi do raskrsnice na Grbavici gdje će se praviti još jedan kružni tok – pojasnio je Fišo.

 

Da bi se izgradio i ovaj kružni tok, mora se srušiti zgrada u Grbavičkoj ulici 62-68. Ova zgrada će se srušiti kada se iza nje napravi nova u koju će useliti stanari iz srušene zgrade.

 

Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža.

 

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

 

Stanari već 10 godina čekaju rušenje zgrade i izgradnju nove kako bi se nastavila izgradnja kružnog toka na Južnoj longitudinali.

 

- Ministarstvo saobraćaja ima u budžetu sedam miliona maraka za izgradnju nove zgrade. Mislim da nećemo u toku ove godine početi sa gradnjom nove zgrade. Izvršit ćemo sve radnje kako bismo što prije počeli sa gradnjom, a implementator svih aktivnosti je Zavod za izgradnju KS - rekao je ministar Fišo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI