Novi slučaj vršnjačkog nasilja potresa BiH

Učenice ugovorile tuču u centru grada, ostali navijali i snimali: Policija intervenisala, škola nemoćna...

Hronika 21.03.18, 17:50h

Učenice ugovorile tuču u centru grada, ostali navijali i snimali: Policija intervenisala, škola nemoćna...
Po dolasku policije sva lica su se razišla, a protiv identifikovanih lica biće preduzete zakonom predviđene mjere i radnje

 

Policija je identifikovala maloljetna lica iz Doboja za koja postoji osnov sumnje da su učestvovala u fizičkom obračunu na platou iznad Zanatskog centra u ovom gradu, koji je posmatralo više desetina njihovih vršnjaka, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

 

Iz policije navode da su prijavu o navedenom događaju zaprimili juče u 12.45 časova.

 

Po dolasku policije sva lica su se razišla, a protiv identifikovanih lica biće preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

 

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević potvrdio je novinarima da je riječ o srednjoškolcima sa područja Doboja i ugovorenoj tuči van nastave, u kojoj su učestvovale i učenice Ugostiteljske i Ekonomske škole.

 

On pojašnjava da "jedna od njih, kao ponavljač i sa smanjenim vladanjem, spada u rizičnu grupu, dok druga nije do sada pokazivala rizično ponašanje".

 

Vasiljević je osudio takvo ponašanje, ali i pasivnost okupljenih koji su navijali umjesto da smire situaciju.

 

"Ovo će biti povod da se sačini plan vršnjačke edukacije, pošto škola djeluje preventivno", rekao je Vasiljević i dodao da ovakve pojave nisu učestale, ali da je slaba karika nedostatak mjesta okupljanja nakon završetka nastave, pa do prevoza kući.

 

On podsjeća da se škola uglavnom bavi preventivnom aktivnosti i ima interni protokol sa zaštitom i procedurom postupanja sa timovima koji se bave vršnjačkim nasiljem u školi i van škole, kao i da su četiri resorna ministarstva 2012. godine donijela protokol o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

 

Vršilac dužnosti direktora Ugostiteljske škole u Doboju Miroslava Jerinić Đukić ocjenjuje da učenica najvjerovatnije neće dobiti vaspitnu mjeru pošto se događaj desio van školskog prostora, ali da će se preduzeti odgovarajuće mjere.

 

"Djeca u srednju školu dolaze sa 15 godina, a vaspitanje počinje ranije", rekla je Đukić i konstatovala da nije dobro što se ovakve stvari dešavaju.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI