VIDEO/ Jezivi prizori iz Osijeka

S krovova padaju mrtvi golubovi, na ulicama otrovani psi: Gradonačelnik priznao da nema pojma šta se događa

Hronika 16.03.18, 16:46h

S krovova padaju mrtvi golubovi, na ulicama otrovani psi: Gradonačelnik priznao da nema pojma šta se događa
Policija je ove sedmice zaprimila nekoliko dojava o sumnjivom bijelom prahu koji su građani uočili na nekoliko lokacija u gradu

 

Već nekoliko dana vlasnici pasa i mačaka u Osijeku strahuju za svoje ljubimce jer su se društvenim mrežama proširile informacije o otrovu koji je bačen širom grada, pa i u samom centru.

 

Policija je ove sedmice zaprimila nekoliko dojava o sumnjivom bijelom prahu koji su građani uočili na nekoliko lokacija u gradu, a prijavljeno je i nekoliko slučajeva otrovanih pasa.

 

Danas su se pak Facebookom proširile fotografije i video zapisi golubova koji padaju s krovova zgrada i ugibaju na trotoarima. Građani Osijeka su na društvenim mrežama te događaje povezali s otrovom od kojeg strahuju već danima.

 

 

"Nismo htjeli izlaziti vani, a ni danas ne možemo dati prave odgovore, jer vas sve najviše zanima radi li se o otrovu ili ne. Vjerovatno je, ali treba neko vrijeme da se to potvrdi. S druge strane imamo hendikep jer ne možemo dati tačne odgovore trenutno. U ovom trenutku sigurno možemo reći da su se trovali psi i da se danas truju golubovi. Svi se pitamo što se to događa", rekao je Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka na vanrednoj pres-konferenciji.

 

Dodao je kako se po društvenim mrežama čini kako je trovanje puno šire nego što je to uistinu slučaj.

 

Vrkić je dodao kako je grad spreman platiti troškove da se ranije završe analize i da se sazna o čemu se radi.

 


Novinari su gradonačelniku rekli da imaju puno upita zabrinutih ljudi koji se ponajviše brinu za djecu te što im on poručuje.

 

"U tom smislu, mi smo danas izašli pred vas da se vidi da radimo koordinirano i da ćemo uskoro dobiti odgovor i obavijestiti javnost", rekao je Vrkić.

 

Prve rezultate o otrovu i tome je li opasan i po ljude očekuju za sedam dana, a rekli su i kako se golubovi nisu mogli otrovati od otrova za štakore.

 

Na samom kraju pressice, iz nadležne veterinarske službe su odgovorili kako ne znaju o kojem se otrovu radi.

 

"Još uvijek se nismo susreli s ovakvim nečim", rekli su.

 

Index.hr kontaktirao je i policijsku upravu osječko-baranjsku kako bi o ovom slučaju dobili više informacija, a glasnogovornik Darijo Premec je rekao kako su danas zaprimili puno prijava te kako izlaze na teren.

 

Rekao je i kako zadnjih dana ima nekoliko različitih situacija, pa je pojasnio kako su najprije primali dojave o opasnim predmetima, odnosno otrovu.

 

"Što se tiče dojava o opasnim predmetima izašli smo na mjesta događaja i izuzeli predmete, koje mi ni kao nestručni ne možemo utvrditi poslani su na vještačenje, u nekoliko slučajeva bilo je i bezopasnih tvari", rekao je.

 

 

"Što se tiče današnjeg događaja da je došlo do uginuća nekoliko golubova u užem centru, izašli smo na teren i pozvali nadležne higijenske službe koje će dalje postupati",  rekao je Premec, a dodao je i kako su dobili dvije prijave o sumnji na trovanje psa.

 

"Mi smo od vlasnika pasa dobili dvije odjave u ovih tjedan dana o njihovoj sumnji i sumnji veterinara o sumnjama na eventualno trovanje, a nakon što dobijemo informacije od inspekcije slučajeve ćemo po potrebi proslijediti DORH-u", rekao je Premec.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI