Podignuta tužba u Bijeljini

Porodilji u stomaku ostavili dva metra gaze, kada se žalila na bolove, rekli joj da je razmažena!

Hronika 15.03.18, 12:24h

Porodilji u stomaku ostavili dva metra gaze, kada se žalila na bolove, rekli joj da je razmažena!
Troje optuženih terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, što je, ističe se, učinjeno iz nehata

 

Porodilja Svjetlana Đurović (27) bila je nakon porođaja u životnoj opasnosti, navedeno je u optužnici koja tereti troje radnika bijeljinske bolnice Sveti vračevi da su tokom carskog reza zaboravili oko dva metra gaze u stomaku.

 

Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini, obuhvaćeni su ginekologinja Sanja Stevanović i medicinska sestra Slađana Obradović, te medicinski tehničar, odnosno instrumentar Bane Vićanović.

 

Optužnica ih tereti da su sporni carski rez nad Đurović izveli 24. avgusta 2016. godine. Kako je navedeno, Stevanović je bila odgovorna za cjelokupni tok operacije, te način i ishod operativnog zahvata.

 

- U posao Obradović, kao glavne instrumentarke, pored ostalog spada i to da vodi računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljava tokom operacije, kao što su zavojni materijal i instrumenti - piše u optužnici.

 

Dodaje se da u posao Vićanovića spada da vodi računa o broju iskorištenih gaza. Svako od njih je, navedeno je, napravio propust nakon operativnog zahvata.

 

- Nije obavljena valjana revizija trbušne duplje pred kraj operativnog zahvata, pa nije utvrđeno da nedostaje trbušna kompresa (gaza) - piše u optužnici.

 

Instrumentar, navedeno je, nije evidentirao utrošeni materijal, olako držeći da tako neće prouzrokovati znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentice.

 

- Usljed tog propusta, kod pacijentice je tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 centimetara, koja je kao strano tijelo dovela do poremećaja, pojave apscesa, više fistula i upalu potrbušnice, zbog čega je u Kliničkom centru Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operirana - kaže se u optužnici.

 

Kako je navedeno, tokom tog operativnog zahvata u Srbiji su joj odstranjeni dijelovi tankog crijeva i skoro cijelo debelo crijevo.

 

- To je sve dovelo do oštećenja zdravlja pacijentice, koje je u momentu nanošenja bilo teško i opasno po život, a u končanom imalo za trajnu posljedicu koja se ogleda u gubitku jednog dijela tankog crijeva i skoro cijelog debelog crijeva s posljedičnim teškim i trajnim poremećajem funkcije probavnog sistema - piše u optužnici.

 

Troje optuženih terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, što je, ističe se, učinjeno iz nehata. 

 

Potom se oglasila i Đurović, koja je tokom porođaja rodila zdravu kćerkicu, i koja je kazala da su prvo pokušavali da je porode prirodnim putem, a onda su rekli da mora na carski rez. Kasnije nastaju komplikacije.

 

- Jedva sam mogla da stojim. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obaveze oko bebe i to sam trpjela. Više puta sam se javljala doktorici Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena - ispričala je porodilja.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI