Amel Sejfović se s puno emocija obratio Sudskom vijeću

Iz zatvora sam pobjegao jer sam se zaljubio... Zbog toga sam izgubio sve, pa i ženu koju volim...

Hronika 15.03.18, 08:36h

Iz zatvora sam pobjegao jer sam se zaljubio... Zbog toga sam izgubio sve, pa i ženu koju volim...
Optuženi je kazao kako je njegova krivica samo u tome što je drugima učinio uslugu kada je kupio pancire i automobil "alfa romeo" koji je potom odvezao na mjesto gdje mu je rečeno

 

Moja jedina greška je u tome što sam pomogao pogrešnim ljudima i nabavio im neke stvari. Nisam ni na koji način učestvovao u pljački Raiffeisen banke i od suda ne tražim milost, već vas molim da mi sudite na osnovu dokaza, a ne indicija. 

 

Kazao je ovo juče u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda Amel Sejfović, prvooptuženi za pljačku Raiffeisen banke iz koje je u novembru 2015. godine odneseno 300.000 KM. Tom prilikom je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić, piše Faktor.ba.

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu juče je počelo iznošenje završnih riječi odbrane u ovom slučaju. Nakon što je Sejfovićev advokat Muhidin Kapo ustvrdio da njegov branjenik nije počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, Vijeću se obratio i sam Sejfović.

 

"Pobjegao sam jer sam se zaljubio"

 

On se tokom svoga obraćanja osvrnuo na završnu riječ Tužilaštva KS koje je istaklo da "ne pije vode" tvrdnja odbrane da su Sejfović i njegova sestra situirani te da novac koji je kod  njih pronađen nakon pretresa ne potiče od krivičnog djela odnosno pljačke banke.

 

- Kako onda objašnjavate činjenicu sa sam kupio auto prije počinjenog krivičnog djela? – pitao je Sejfović Tužilaštvo. Dalje je naveo da je od 20. godine života u zatvoru te kako je namjeravo ići u Njemačku i tamo raditi.

 

- Ja niti jednog trenutka nisam bio nedostupan organima gonjenja. Da sam ukrao taj novac, vjerovatno bih pobjegao iz države. Uhapšen sam dan nakon pljačke, dobrovoljno sam otključao auto policajcima jer nisu mogli razbiti stakla. Dakle, nisam bježao jer dobro znam za što sam kriv i od toga ne bježim, a za tu pljačku nisam. Istražiteljima sam odmah rekao da, ako samo jednu novčanicu iz te banke nađu kod mene, odmah potpisujem 20 godina zatvora  – kazao je Sejfović.

 

Optuženi je kazao kako je njegova krivica samo u tome što je drugima učinio uslugu kada je kupio pancire i automobil "alfa romeo" koji je potom odvezao na mjesto gdje mu je rečeno.

 

- Na jednom panciru su pronađeni tragovi moje DNK, što je logično jer sam ga ja kupio. A kako je onda moguće da niti na jednom drugom odjevnom predmetu nije pronađen moj DNK pa čak ni na bijeloj dukserici koju je, kako se vidi na snimci, jedan od pljačkaša nosio ispod pancira. Tužilaštvo na pogrešnoj adresi šalje poruku kako se zločin ne isplati – kazao je Sejfović.  

 

On je kazao i kako je zbog nepravde i činjenice da mu se sudi nizašta uništen njegov život i mladost, oduzeta mu je sloboda te da je zbog toga podlegao pritisku i pobjegao iz zatvora.

 

- Sada ovdje priznajem da sam ušao u vezu sa djevojkom u koju sam se zaljubio, prvi put u životu, i to je bio okidač da pobjegnem. Zbog toga sam izgubio sve, pa i ženu koju volim – kazao je Sejfović juče u sudnici. Naglasio je da je kada je pobjegao kod sebe imao nešto novca za hranu, te da se svakako namjeravao predati ali pod uslovima da mu se pravedno sudi i da se iz zatvora pusti njegova sestra Alma "koja nema veze ni sa čim".

 

Ponuda tužioca

 

Sejfović je kazao kako su ga nakon hapšenja posjetili tužioci u zatvoru, te mu ponudili manju kaznu za pljačku i imunitet za bijeg ako krivnju svali na stražara i medicinskog tehničara u zatvoru.

 

- Nikad to ne bih učinio – kazao je Sejfović.

 

Prije obraćanja prvooptuženog sudu, Vijeću kojim predsjedava Žana Knežević obrazio se i advokat Muhidin Kapo koji je istakao kako njegov branjenik nije učestvovao u pljački za koju mu se sudi i kako bi se eventualno trebao kazniti za mnogo blaža krivična djela odnosno za pomaganje pri planiranju krivična djela i eventualno oštećenje tuđe stvari koje mu se optužnicom stavlja na teret zbog oštećenja zatvorskih prostorija.

 

U svom izlaganju Kapo se osvrnuo na ranije svjedočenje Sejfovića u kojem je detaljno opisao kakva je njegova uloga bila u odnosu na krivična djela koja mu se stavljau na teret.

 

- Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je moj branjenik počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Nije ponudilo niti jedan dokaz kojim bi se utvrdilo ko su tačno pljačkaši koji su ušli u banku, vještaci nisu mogli kazati iz kojeg je oružja ubijen Kemo Bašić, pa tako nije ni utvrđeno ko ga je ubio niti ko je prvi pucao s obzirom na to da je došlo do razmjene vatre između zaštitara i pljačkaša – kazao je Kapo.

 

"Samo kupio pancire"

 

Advokat je također istakao da odbrana ne spori da je Amel kupio pancire i automobil, ali da je to jedino što je učinio.

 

- Znao je da se nešto sprema jer su mu ti ljudi rekli da imaju neku tipu, ali to je jedina njegova krivnja. Zato predlažem da se kazni za to i da se cijene sve okolnosti u ovom slučaju, odnosno da se radi o mladoj osobi koja je dugo u pritvoru, korektno se držao tokom suđenja. Nadam se da će mu sud izreći blažu kaznu kojom će se postići svrha kažnjavanja – kazao je Kapo te zatražio od suda da njegovog branjenika pusti na slobodu s obzirom na to da su prestali svi razlozi za njegovo daljnje zadržavanje u pritvoru.

 

Vijeću je danas svoje završne riječi prezentovala i Nina Kisić koja zastupa drugooptuženog Arifa Hajradinovića.

 

- Odbrana predlaže izricanje oslobađajuće presude Hajradinoviću jer on nije počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Svi dokazi u ovom slučaju su nezakoniti pa čak i ako se prihvate kao zakoniti, niti jedan od njih van svake razumne sumnje ne dokazuje njegovu krivnju za krivična djela koja mu se stavljaju na teret - kazala je Kisić.

 

Odbrana ostalih optuženih svoje završne riječi iznijet će 19. marta.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI