VIDEO/ Ništa od Dodikovog susreta sa Hirurgom

Iza Noćnih vukova stoji kompanija koja obučava vojnike, a u okviru nje djeluje nekoliko hiljada naoružanih osoba!

Front 14.03.18, 19:48h

Iza Noćnih vukova stoji kompanija koja obučava vojnike, a u okviru nje djeluje nekoliko hiljada naoružanih osoba!
U BiH bi Noćni vukovi trebali doći 20. marta i to u Bijeljinu, gdje će posjetiti manastir Svete Petke, odakle nastavljaju za Brčko. Narednog dana, 21. marta, će iz Brčkog krenuti ka Banjoj Luci, gdje bi se, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, trebali sastati i sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nerijetko koristi "spoljne saradnike" kako bi zaobišao zvanične državne kanale. Dokaz tome su dešavanja na Krimu iz 2014. godine, u kojima su jednu od ključnih uloga odigrali Kozaci i Noćni vukovi.

 

Napisao je to u autorskom tekstu za Washington Post Daniel Treisman, profesor političkih nauka koji je posljednjih nekoliko godina proveo analizirajući rusku politiku pod vodstvom Vladimira Putina. Iste "spoljne saradnike", sudeći prema njihovim aktivnostima, zvanična Moskva koristi i u BiH, prenosi Faktor.

 

Kozake smo već imali priliku vidjeti i to 2014. godine, kada su se održavali opći izbori u našoj zemlji. Imali smo priliku vidjeti i Noćne vukove, a njihova nova posjeta BiH je najavljena za 20. mart ove godine. Upravo su Noćni vukovi imali važnu ulogu u "otimanju" Krima od Ukrajine. Radi se o formalno motociklističkom klubu koji u praksi služi za nasilno ostvarivanje političkih ciljeva aktuelnog i vjerovatno budućeg ruskog predsjednika.

 

Zbog uloge u aneksiji Krima i u borbama u Donbasu su u decembru 2014. godine Noćni vukovi i njihov vođa Aleksander Zaldostanov, zvani Hirurg, "zaradili" mjesto na crnoj listi SAD-a.

 

 

- Zaldostanov predvodi organizaciju Noćni vukovi, a neke od njegovih nadležnosti su i kažnjavanje nelojalnih članova. Tokom marta 2014. godine je koordinirao akcijom zaplijene ukrajinskog naoružanja. On predvodi skupinu koja je, direktno ili indirektno, umiješana u aktivnosti koje su ocijenjene kao prijetnja miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – navodi se u odluci Ministarstva finansija SAD-a.

 

U istoj odluci se također navodi kako su Noćni vukovi u martu 2014. godine provodili zastrašivanje i kriminalne aktivnosti u Ukrajini te da su oteli i napali službenika ukrajinske granične policije. Skupina je, navodi se, učestvovala i u napadu na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju te je usko povezana sa ruskim specijalnim službama.

 

Upravo je Zaldostanov, koji važi za jednog od Putinovih najboljih prijatelja, trebao predvoditi Noćne vukove na turneji "Ruski Balkan", koja je uključivala i BiH. U našoj zemlji su trebali boraviti od 20. do 22. marta, ali će ta mogućnost biti uskraćena Zaldostanovu i Saši Saviću, šefu Noćnih vukova na Balkanu, s obzirom da su ih nadležne institucije BiH proglasile opasnošću po nacionalnu sigurnost te im je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ostalim članovima nije zabranjen ulazak, ali je određen poseban tretman i nadzor tokom boravka na teritoriju BiH.

 

U BiH bi Noćni vukovi trebali doći 20. marta i to u Bijeljinu, gdje će posjetiti manastir Svete Petke, odakle nastavljaju za Brčko. Narednog dana, 21. marta, će iz Brčkog krenuti ka Banjoj Luci, gdje bi se, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, trebali sastati i sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI