Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a BiH

Pozivamo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja sa SDP-om!

Front 14.03.18, 13:20h

Pozivamo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja sa SDP-om!
Na sjednici je prihvaćena informacija i data podrška aktivnostima koje se provode na području Republike Srpske na finaliziranju saradnje političkih stranaka u okviru Proevropskog bloka

 

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razgovarano je o koordiniranom nastupu stranaka građanske orijentacije na predstojećim općim izborima. Afirmisan je stav SDP-a da sve građanske i stranke lijeve orijentacije trebaju hitno utvrditi model zajedničkog nastupa uz međusobno uvažavanje i saradnju, bez ikakvog uslovljavanja i bez garancija za bilo čiju ličnu poziciju.


 
Povodom medijskih natpisa o ponudama za ujedinjenje lijevih i građanskih stranaka, Predsjedništvo SDP-a je konstatovalo da do danas nikakav prijedlog nije stigao, te je pozvalo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja koji se spominje kako bi se organi SDP-a što prije mogli izjasniti o istom. 

 

Na sjednici je prihvaćena informacija i data podrška aktivnostima koje se provode na području Republike Srpske na finaliziranju saradnje političkih stranaka u okviru Proevropskog bloka. Iskazan je optimizam u rezultate ovog projekta te čvrsto uvjerenje da Vlada RS neće moći biti formirana bez učešća ovih stranaka.


Predsjedništvo je pozdravilo nedavno usvajanje izmjena Izbornog zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u vezi sa unaprijeđenjem izbornog procesa i spriječavanjem izbornih krađa.


 
Ukoliko ove izmjene budu potvrđene u Domu naroda, izborni proces u BiH će biti mnogo pošteniji i konačno će zavisiti od volje glasača, a ne brojača, na čemu SDP insistira već duži period.


 
Razmatran je i Nacrt manifesta za bolje društvo 2018-2028 i dalo zeleno svjetlo za nastavak rada na ovom veoma važnom dokumentu. 


 
Članovi Predsjedništva pozvali su rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da što hitnije zakažu sjednice, kako bi se, konačno, odblokirao rad institucija FBiH.


 
Pozvana je vladajuća koalicija da se prioritetno pozabavi normalizacijom rada Parlamenta i Vlade FBiH kao kičme demokratskog poretka, a kojeg su sveli na povremeni organ za potvrđivanje nameta i ukidanja i umanjenja prava građana, penzionera i radnika. 


 
Vladajućoj koaliciji, koju predvodi SDA, su očito prioritet fotelje, pa tako energiju usmjeravaju na međusobne borbe za raspodjelu upravljačkih pozicija u Elektroprenosu BiH, Razvojnoj banci i Poreznoj upravi FBiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI