MNOGO PITANJA ZA DIREKTORICU KCUS-A

Dr. Sebija Izetbegović otvoreno: Kako je biti snaha rahmetli Alije...

ŽENA iN 11.03.18, 10:29h

Dr. Sebija Izetbegović otvoreno: Kako je biti snaha rahmetli Alije...
Između ostalog, profesorica Izetbegović govorila je i o tome kako je bilo biti snaha rahmetli Alije Izetbegovića

 


Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), bila je gošća sinoćnje tribine koju je u Općini Novi Grad u Sarajevu organizirala Asocijacija žena SDA Novi Grad. Tema tribine bila je "Aktuelno stanje u zdravstvu – položaj i zastupljenost žena u upravljačkim strukturama zdravstvenog sistema", no govorilo se i o drugim temama osim zdravstva, piše Faktor.


Kako je naglasila prof. dr. Sebija Izetbegović, prvi put u historiji je jedna žena direktorica tako velike zdravstvene ustanove kao što je KCUS, što je znak razvoja bh. društva u svakom smislu.

 

- Nisu svi moji saradnici članovi SDA i ja nisam birala svoje saradnike po stranačkoj pripadnosti. Birala sam ih po njihovim sposobnostima i osobito po njihovoj hrabrosti da uđu u jedan proces koji bih mogla nazvati pravom borbom. S ponosom ističem da su od osam direktora disciplina u KCUS-u njih šest žene. To su žene koje su izuzetno dobro educirane i imaju sve vještine za upravljanje tako velikim klinikama i one su bile dovoljno hrabre da sa mnom krenu u borbu koja nije bila nimalo lahka. Susreli smo se prije svega sa 100 miliona KM duga. U ovom trenutku već smo vratili čak 81 milion KM – kazala je Izetbegović.

 

Dodala je da je taj dug prvenstveno vraćen zahvaljujući striktnom poštivanju zakona, preraspodjeli odjeljenja i sistematizaciji, smanjenju šefovskih mjesta za skoro 200, te insistiranju na poštovanju radnog vremena svih uposlenika Kliničkog centra.

 

- Veliki broj kolega, koje smo mi uredno plaćali, nije uopće boravio u Kliničkom centru u toku dežurstva. Njihovi saradnici su morali pacijentima govoriti da se oni nalaze u operacionoj sali, iako oni u to vrijeme uopće nisu bili na poslu. Neke od privatnih klinika u Kantonu Sarajevo, koje imaju po deset uposlenika, imaju njih devet iz KCUS-a, koji su napuštali svoje radno mjesto i u toku radnog vremena odlazili da rade na privatnim klinikama. Mi nemamo ništa protiv privatnog sektora i želimo da se taj sektor razvija, ali ne na takav način da koristi resurse Kliničkog centra i da KCUS služi za to da ljekari pacijentima daju svoje podsjetnice da ih obilaze u privatnim klinikama – naglasila je profesorica Izetbegović.

 

Ona je odgovarala i na brojna pitanja koja su joj postavljali prisutni na tribini. Jedno od pitanja bilo je i zašto nije završena reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo i definisan put pacijenta.

 

- Ovo je izborna godina i mislim da je tu bilo i nekog straha da se ti reformski procesi istinski pokrenu, ali mi svakako nećemo odustati. Bit ćemo vrlo uporni u tome jer je to jedini način da se zdravstveni sistem finansijski sačuva, a da se našim korisnicima usluga napravi mnogo kvalitetnijom – kazala je Izetbegović.

 

Prisutne na tribini zanimala su i neka pitanja koja nemaju veze sa zdravstvom, poput njenog odnosa sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem.

 

- Davala sam podršku kao član SDA zbog toga što smo Dino Konaković i ja imali komunikaciju u profesionalnom smislu. Ja sam bila predsjednica Zdravstvenog odbora SDA u KS, a on je tada bio zastupnik u Skupštini i mi smo ga pozivali na sastanke da bismo mu objasnili koji su problemi u funkcioniranju zdravstvenog sistema. Smatrala sam da bi on mogao biti osoba koja će se boriti za provođenje reforme u zdravstvu i samo u tom smislu sam mu dala podršku – kazala je profesorica Izetbegović.

 

Jedno od pitanja bilo je i kakav je njen stav o nedavnim dešavanjima u SDA, prije svega o napuštanju pojedinih dugogodišnjih članova SDA, te kako vidi stranku u budućnosti.

 

- Ovo što se dešava u stranci shvatam isto kao što bih u svojoj kući stalno pospremala, pa bih onda shvatila da nema pravog pospremanja dok se ne napravi krečenje. Pa onda okrečite, pa bude jedno vrijeme lijepo, pa onda shvatite da ipak morate promijeniti drvenariju, vrata... Stvari se ponekad moraju uraditi generalno i to je jednostavno tako. SDA je ogromna stranka i ja sam njen član još i prije njenog osnivanja. Vrlo sam samokritična, kritična sam i prema stranci koju volim, a neke stvari jednostavno moraju biti pospremljene. Žao mi je kad čujem da je neko izašao iz SDA, ali znate kako kažu: "Jedan ode, dva se rode" – rekla je Sebija Izetbegović, a njen su odgovor prisutni nagradili aplauzom.

 

Profesorica Izetbegović govorila je i o tome kako je bilo biti snaha rahmetli Alije Izetbegovića.

 

- Alija je bio jedan dobar, pristojan čovjek, sa kojim sam ja imala vrlo lijep odnos i komunikaciju. Bilo je teških trenutaka, naravno. Tri mjeseca nakon moje udaje njega su uhapsili i odveli u zatvor na šest godina. To je bio jedan vrlo težak životni period koji predstavlja jedinstveno iskustvo. Ogroman broj ljudi tako nešto nikada ne preživi. Ja smatram da je svako iskustvo u životu dobro i to je bogatstvo na neki način - zaključila je prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

Fotografije sa sinoćnje tribine pogledajte OVDJE.

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI