vještak na suđenju otkrio detalje zloupotrebe sredstava

Evo kako je Radeljaš novcem za finansiranje stranke BOSS otplatio pozamašni privatni kredit!

Front 09.03.18, 15:17h

Evo kako je Radeljaš novcem za finansiranje stranke BOSS otplatio pozamašni privatni kredit!
- Radeljaš je znao za porijeklo novca i za koje svrhe se može koristiti i po mom mišljenju je izvršio djelo pranje novca, naglasio je svjedok, na što je Radeljašev advokat Muhidin Kapo imao velike primjedbe

 

U nastavku suđenja Esedu Radeljašu, optuženom za zloupotrebu stranačkog novca, danas je pred Kantonalnim sudom Sarajevo svjedočio Borislav Dujković, vještak finansijske struke- piše Oslobodjenje

 

Vještak je kazao da je Radeljašu u Sparkasse banci odobren kredit u iznosu od 100.000 KM na period od četiri godine, te da je rate kredita vraćao novcem koji mu je uplaćivan od Skupštine Kantona Sarajevo.

 

- Dana 31. januara 2013. godine Radeljaš je kao zastupnik stranke BOSS podnio akt sekretaru Skupštine KS-a Abidu Kolašincu da se na ime finansiranja rada političke stranke BOSS uplaćuje novac na njegov privatni račun. Tom prilikom nije dostavio saglasnost stranke BOSS da se novac uplaćuje na njegov lični račun. Tako je na Radeljašev račun u toku 2013. godine uplaćeno 55.339 KM, gdje su prve tri rate uplate bile različite, dok je od aprila do decembra uplaćivano mjesečno po 5.101 marka, posvjedočio je Dujković.

 

Dodao je kako je na Radeljašev račun u toku 2013. uplaćeno i 106.594 KM, koje nisu vezane za finansiranje rada BOSS-a.

 

- U toku 2014. godine na Radeljašev račun je u svrhu finansiranja stranke BOSS novac uplaćivan 11 mjeseci, ukupno u iznosu od 58.000 KM, što znači da je za dvije godine ukupno primio 114.000 KM, istakao je svjedok.

 

Nakon što je Dujković pročitao dijelove iz Statuta stranke BOSS, kantonalni tužilac Senad Osmić ga je upitao da li je novac namijenjen radu stranke Radeljaš koristio zaštitu ljudskih prava i sloboda, prava radnika ili integraciju mladih u društvene tokove, na što je svjedok odgovorio odrično.

 

- Sve uplate za stranku BOSS su otišle za zatvaranje rata hipotekarnog kredita, rekao je Dujković, dodavši da je "Radeljaš na računu imao dovoljno sredstava da kredit otplaćuje sopstvenim novcem".

 

- Radeljaš je znao za porijeklo novca i za koje svrhe se može koristiti i po mom mišljenju je izvršio djelo pranje novca, naglasio je svjedok, na što je Radeljašev advokat Muhidin Kapo imao velike primjedbe.

 

- Vi niste kompetentni da dajete mišljenje ima li ovdje elemenata krivičnog djela, to će Sud odlučiti. Odakle vama kao vještaku tolika sloboda da osuđujete i vi ste ovim činom zloupotrijebili svoj položaj, kazao je advokat Kapo svjedoku, na što je svjedok odgovorio: "ja mislim da imam pravo iznijeti Sudu svoje mišljenje".

 

Kapo je upitao svjedoka da li je izvršio provjere ko je odobrio isplatu skupštinskog novca na privatni račun Radeljaša.

 

- Ja nisam našao te dokumente, ali mislim da je morao postojati neko ko je to odobrio, odgovorio je Dujković.

 

Na kraju je advokat svjedoka upitao da li je na listi vještaka Kantonalnog suda Sarajevo, na šta je svjedok odgovorio:

 

- Na listi sam Ministarstva pravde FBiH.

 

Suđenje se nastavlja 16. marta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI