'Očekujemo pozitivna mišljenja'

Nacrt zakona ponovo upućen u proceduru, predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica

Front 08.03.18, 15:13h

Nacrt zakona ponovo upućen u proceduru, predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica
Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca ponovno upućen u proceduru:

 

Na osnovu dogovora s predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija, koje baštine tradiciju Armije RBiH i HVO-a, i kantonalnih ministara za pitanja boraca, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je ponovno uputio u proceduru Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

 

Ovim nacrtom zakona je predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica, uključujući zdravstveno osiguranje i liječenje boraca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, kao i prednost u zapošljavanju i kaznene odredbe za poslodavce koji to ne budu poštovali.

 

Istovremeno, predviđeno je osnovno osiguranje u visini od 25 posto prosječne plate u FBiH za demobilisane borce koji imaju 60 i više godina i žene borce koje imaju 50 godina i više, a koji nemaju nikakvih drugih primanja.

 

- Očekujemo pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo, te nakon dobijenih pozitivnih mišljenja Nacrt zakona će ići u dalju proceduru prema Vladi FBiH i Parlamentu FBiH - saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI