Sa Klinike za onkologiju KCUS-a odgovaraju dr. Stevanoviću

Zbog kupovine novog savremenog aparata onkološki pacijenti neće morati na liječenje u inostranstvo

Hronika 07.03.18, 13:40h

Zbog kupovine novog savremenog aparata onkološki pacijenti neće morati na liječenje u inostranstvo
Ako prim. dr. Stevanović zna kako i kod koga nabaviti svu opremu navedenih karakteristika po cijeni koju je naveo, a za koju se mora provesti međunarodni tender, trebalo je da uputi zvaničnu prijavu, a ne da KCUS koristi za stjecanje političke promocije. Onkološki pacijenti i uposlenici KCUS ne mogu biti ono na čemu će on pokušati sticati poen, poručili su sa Klinike za onkologiju

 

Povodom istupa prim. dr. Dragana Stevanovića, a u vezi s kupovinom novog linearnog akceleratora u KCUS oglasili su se i sa Klinike za onkologiju KCUS-a.

 

- Kao uposlenici Klinike za onkologiju KCUS više nego neprijatno smo iznenađeni ovakvom vrstom nestručnih i neutemeljenih istupa kolege koji nema nikakvih dodirnih tačaka sa radijacijskom onkologijom. U KCUS-u rade ljekari koji su eksperti radijacijske onkologije, diplomirani fizičari, kao i inženjeri medicinske radiologije, a koji su učestvovali u kreiranju tehničkih specifikacija za nabavku novog aparata i neophodne prateće sofisticirane opreme.

 

Linearni akcelerator se nabavlja u sklopu planirane obnove medicinske opreme KCUS. Konkretno, oprema na Klinici za onkologiju – Odjel za radijacijsku onkologiju nije obnavljana dugi niz godina, a broj onkoloških bolesti je u stalnom porastu (u našoj sredini u prosjeku 7-8 posto godišnje).

 

Slijedeći preporuke struke, kao i potrebe lječenja onkoloških bolesnika, tražen je aparat koji posjeduje mogućnost primjene najsavremenijih tehnika u radioterapiji, kao što su stereotaksa i lučna terapija, a koje se trenutno ne primjenjuju u radijacijskim centrima u Federaciji BiH.

 

Ove terapijske tehnike se koriste kod zračenja najprije inoperabilnih tumora vrlo složenih lokalizacija, kao što su tumori mozga, maligne bolesti djece ili drugih komplikovanih kliničkih slučajeva malignih bolesti, koji se ne mogu liječiti niti na jedan drugi terapijski način. Do sada su pacijenti zbog nemogućnosti primjene navedenih tehnika upućivani na liječenje u inostranstvo. Nabavkom novog savremenog aparata i uvođenjem novih tehnika želimo onkološkim pacijentima pružiti uslugu kao u najboljim centrima radijacijske onkologije u Evropi i svijetu.

 

Da bi se primijenile sve navedene tehnike, nije potreban samo aparat, već i prateća oprema koja podrazumijeva odgovarajuće visoko sofisticirane softvere za izvođenje složenih tehnika uz onkološke informacione sisteme, oprema za imobilizaciju, kao i edeukacija osoblja.

 

Ako prim. dr. Stevanović zna kako i kod koga nabaviti svu opremu navedenih karakteristika po cijeni koju je naveo, a za koju se mora provesti međunarodni tender, trebalo je da uputi zvaničnu prijavu, a ne da KCUS koristi za stjecanje političke promocije. Onkološki pacijenti i uposlenici KCUS ne mogu biti ono na čemu će on pokušati sticati poene.

 

Odgovorno tvrdimo da dr. Stevanović kao dugogodišnji član UO Ljekarske komore, nikada nije obišao Kliniku za onkologiju KCUS, nije ni pitao u kakvim uvjetima članovi Ljekarske komore rade, na kakvim prastarim aparatima prave rezultate. Poručujemo da, u najmanju ruku, nije pristojno da kao takav uopće spominje KCUS - navodi se u izjavi za javnost koju su potpisali prof. dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju i prof. dr. Senija Rašić, direktor Internističke discipline.

 

Kako su naveli, u sastavu Komisije za kreiranje tehničkih specifikacija aparata novog linearnog akceleratora i prateće opreme su: dr. Dženana Eminagić, specijalista radijacijske onkologije, Adnan Beganović, doc. dr. sci. fizike, Jačević Mustafa, dipl. ing. radiologije, šef Klinike za onkologiju Direktor Internističke discipline.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI