Zbog granice izbio verbalni sukob na pres-konferenciji u Mostaru

Vučić: Izetbegović ne govori istinu, očito nije pročitao ponudu; Izetbegović: Granica nije stvar predsjednika zemalja!

Front 07.03.18, 08:16h

Vučić: Izetbegović ne govori istinu, očito nije pročitao ponudu; Izetbegović: Granica nije stvar predsjednika zemalja!
Ako se ne iznađe rješenje, zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže od koje BiH uopće ne bježi, kazao je Izetbegović

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić verbalno su se sukobili na konferenciji za medije u Mostaru zbog utvrđivanja granica između BiH i Srbije.

 

Pitanje granica između dvije zemlje, BiH i Srbije, najveći je problem, pokazali su odgovori Vučića i Izetbegovića na pitanje novinara.

 

Oprečni su bili njihovi odgovori na ovo pitanje. Izetbegović ne može pristati na prijedlog Srbije, posebno kada su u pitanju hidrocentrale. Također, BiH ne može pristati na devijacije određenih teritorija.

 

- Ako se ne iznađe rješenje, zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže od koje BiH uopće ne bježi - kazao je Izetbegović.

 

Vučić je kazao da novi prijedlog Srbije dostavljen BiH uopće ne sadrži te elemente nego sasvim novu ponudu za koju je rekao da je "izuzetno povoljna za BiH" i da je "Izetbegović očigledno nije pročitao".

 

Rekao je da Izetbegović ne iznosi istinu i da Srbija nije tražila da se izvrši devijacija granice, odnosno da je ponudila BiH plodniju zemlju u zamjenu.

 

Izetbegović je na to odgovorio da se pitanje problema granice treba spustiti na nivo komisija dviju zemalja za utvrđivanje granica i da i Srbija i BiH trebaju aktivirati rad tih tijela.

 

Vučić je kazao i da je Izetbegović tokom razgovora o ovoj temi rekao da nije nimalo izvjesno da će se ovo pitanje riješiti u narednih sedam mjeseci, odnosno do općih izbora u BiH.

 

Izetbegović se ponovo obratio novinarima te je čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Beogradu. Dodao je da granica nije stvar predsjednika zemalja i da mu nije jasno zbog čega se u ovom slučaju ne bi aktivirale komisije.

 

Premda jučerašnji trilateralni sastanak nije rezultirao nikakvim konkretnim dogovorima o bilo kojem pitanju, Vučić je kazao da je dobro da predsjednici tri zemlje razgovaraju i barem utvrde koje su to najveće prepreke na putu rješavanja tih problema.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI