ratni komandant arbih o boračkom pitanju

Hamdija Abdić Tigar: Ne mogu se izjednačiti vojnik i vatrogasac... Kome smeta objava Registra, taj...

Front 06.03.18, 13:29h

Hamdija Abdić Tigar: Ne mogu se izjednačiti vojnik i vatrogasac... Kome smeta objava Registra, taj...
Ratni komandant ARBiH Hamdija Abdić osvrnuo se na potrebu da Registar bude javan

 

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč izjavio je da je nezadovoljstvo boraca situacijom u kojoj se nalaze opravdano te da po prvi put od 1996. godine Federalna vlada sistemski pristupa rješavanju ovog problema.  

 

-Generalno nezadovoljstvo boraca je potpuno opravdano. Situacija boračke populacije u Federaciji sigurno nije zadovoljavajuća. Ovo nije problem koji se pojavio jučer. Još od 1996. godine nijedna federalna vlada nije mu pristupila sistemski. Mislim da su Registar, Zakon o pravima demobilisanih boraca i Zakon o udruženjima od posebnog značaja koje je ova Vlada FBiH uputila u proceduru pravi način da se konačno značajno i dugoročno poboljša položaj boraca - rekao je Malkoč na zajedničkoj press konferenciji s predstavnicima boračkih udruženja iz USK.

 

Malkoč je najavio da bi izrada registra boraca 5. korpusa Armije RBiH trebala biti završena do početka aprila.

 

Ratni komandant  ARBiH Hamdija Abdić osvrnuo se na potrebu da Registar bude javan.

 

-Kome smeta objava Registra taj ne pripada ovoj populaciji. Ja ne ulazim u pravni aspekt, ali mora se znati imenom i prezimenom ko je i koliko dugo učestvovao u ratu. Mora se znati i njegov čin i funkcija. Cijenim doprinos svakog u ratu, ali ne može se izjednačiti, na primjer, vojnik i vatrogasac - izjavio je Abdić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI