SDP i DF uoči trilateralnog sastanka u Mostaru

Tražimo da Čović, Izetbegović i Ivanić ne učestvuju u razgovorima o Izbornom zakonu BiH sa Grabar-Kitarović i Vučićem

Front 06.03.18, 11:52h

Tražimo da Čović, Izetbegović i Ivanić ne učestvuju u razgovorima o Izbornom zakonu BiH sa Grabar-Kitarović i Vučićem
Ove dvije države nisu garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako se svjesno vole pogrešno predstavljati, već isključivo njegovi obveznici, što znači da nemaju nikakva prava miješanja u unutrašnja pitanja BiH, saopćeno je iz SDP-a

 

Socijaldemokratska partija BiH i Demokratska fronta traže od članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića da na današnjem sastanku sa predsjednicima Republike Hrvatske i Republike Srbije u Mostaru, na bilo kakav način, ne učestvuju u razgovarima o Izbornom zakonu BiH.

 

Ova tema isključivo je unutrašnje pitanje BiH i ne postoji ni najmanji osnov da se o tome razgovara sa čelnicima Hrvatske i Srbije.

 

Ove dvije države nisu garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako se svjesno vole pogrešno predstavljati, već isključivo njegovi obveznici, što znači da nemaju nikakva prava miješanja u unutrašnja pitanja BiH.

 

Ukoliko do takvih razgovora ipak dođe, onda će to biti nezapamćen presedan i srozavanje suvereniteta BiH na teritoriji BiH, za koje će odgovornost snositi svi članovi Predsjedništva BiH.

 

Pozivamo čelnike tri države da pokušaju riješiti makar jedno od niza otvorenih međudržavnih sporova i problema koji postoje između tri države, a da unutrašnja pitanja BiH ostave da se rješavaju u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

 

Predlažemo im da krenu sa pitanjem Zakona o poticanju ulaganja, kojeg je nedavno usvojio Sabor Republike Hrvatske, a kojim se legalizira otimačina stotine miliona KM vrijedne imovine firmi iz BiH, ali i Srbije u Republici Hrvatskoj.

 

Napominjemo kako je BiH vratila svu imovinu firmama iz Republike Hrvatske, dok se to već 25 godina firmama iz BiH onemogućava. Krajnje je vrijeme da se ovo, kao i druga otvorena pitanja između tri države počnu rješavati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI