FOTO&VIDEO/ Sve krenulo iz ovog grada u Krajini

Ko su koordinatori protesta bivših boraca: Sa stranačkog skupa u blokadu Federacije!

Front 06.03.18, 10:42h

Ko su koordinatori protesta bivših boraca: Sa stranačkog skupa u blokadu Federacije!
Cazinjani su bili na gotovo svakoj barikadi, većinom u Vogošći, ali i na Ivanu, Šićkom brodu i Blatuši

 

U video materijalima koji su postali dostupni široj javnosti, neki od boraca iz Krajine potvrdili su da su tokom posljednjih protesta izmanipulisani te da plan nije bio blokada Federacije, već protesti pred Parlamentom FBIH.

 

Veliki broj boraca koji su se našli na protestima i blokadi 28. februara, bili su oni iz Cazina. Već 17. februara na skupu održanom u Cazinu dogovoreno je masovno učešće predstavnika boraca iz ovog grada. Na spisku koji je u posjedu portala Vijesti.ba, prijavljenih učesnika bilo je čak 250. Ovaj skup je organizovan u Cazinu, gotovo bez učešća boraca iz drugih krajiških gradova.

 

a-sda-skup-cazin

Skup u Cazinu

 

Upravo je u Cazinu već godinama na vlasti A-SDA koja je, nezvanična saznanja govore, pomogla u organizaciji blokada. Zvanično, ova stranka je saopćenjem za javnost dala svoju otvorenu podršku. Cazinjani su bili na gotovo svakoj barikadi, većinom u Vogošći, ali i na Ivanu, Šićkom brodu i Blatuši.
 

Jedan dio njih, tvrde upućeni, imaju snažni stranački background, a iako većinom iz Cazina, tokom protesta služili su se, zastavama 505. viteške brigade iz Bužima koja u Krajini ima posebnu težinu.

 

kapic-i-delalic


Stranački background ih mnoge veže za A-SDA. Među njima su i Dževad Kapić i Safet Delalić, na slici iznad sa zastavom A-SDA, simpatizeri stranke. Safeta Delalića kao koordinatora navodi i borac Nijaz Tutić u izjavi ispod:

 

 

Tutić je potvrdio i da je koordinator bio i Hasib Prošić. A Hasib Prošić, zvani Bobetko, inače je vozač u Vladi USK, zaposlen dok je u koaliciji na kantonalnom nivou bila A-SDA. Prošić je iskoristio za proteste produženi vikend za 1. mart, nakon čega se uredno vratio na posao u Vladi.

 

Interesantno, slike otkrivaju i da je na skupu u Cazinu održanom 17. februara učestvovao i Jusuf Bajraktarević. Bajraktarević je inače savjetnik gradonačelnika Cazina i ujedno predsjednika A-SDA Nermina Ogreševića.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI