zbog protesta demobilisanih boraca

Udruženje proizvođača namještaja BiH negoduje: Blokadom saobraćajnica bilo blokirano i 10.000 radnika

Hronika 05.03.18, 09:34h

Udruženje proizvođača namještaja BiH negoduje: Blokadom saobraćajnica bilo blokirano i 10.000 radnika
Ističu da država treba omogućiti invalidima dostojanstvenu penziju, a zdravim borcima dostojanstvena radna mjesta. Međutim, tvrde da ne mogu se prava ostvarivati na ulici i na štetu građana, i posebno, ne na štetu privrednika

 

Povodom protesta demobilisanih boraca Federacije Bosne i Hercegovine prošle sedmice koji su blokirali određene ceste, Udruženja proizvođača namještaja BiH izrazilo je negodovanje zbog načina na koji je to učinjeno.

 

Ističu da država treba omogućiti invalidima dostojanstvenu penziju, a zdravim borcima dostojanstvena radna mjesta. Međutim, tvrde da ne mogu se prava ostvarivati na ulici i na štetu građana, i posebno, ne na štetu privrednika.

 

Iz udruženja navode da je blokadom saobraćajnica bilo blokirano i 10.000 radnika u industriji namještaja, čime je bilo onemogućeno također u njihovom pravu na rad.

 

Naglašavaju da su proizvođači namještaja izvozno orjentirani i rade za zahtjevna tržišta zemalja EU, te da kupci ne tolerišu kašnjenja u isporuci gotovih proizvoda.

 

- Činom blokada saobraćajnica najviše trpi privreda, a ponajviše radnici koji stvaraju novu vrijednost i time pune penzione i zdravstvene fondove. Tražimo od nadležnih da najodgovornije pristupe rješavanju problema demobilisanih boraca, ali vodeći računa da novac za penzije neko mora zaraditii. Poslodavci također moraju biti zaštićeni u smislu stvaranja i održavanja normalnog ambijenta za poslovanje, što podrazumijeva slobodan protok roba i usluga, i sigurnost poslovanja u punom kapacitetu kao minium kojeg nameću slobodna tržišta - navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

 

(Foto: Arhiv//mr)

BLIN
KOMENTARI