VIDEO/ ŠEST ODLUKA ZA 2,2 MILIONA KM

Da li su zbog ove liste bivši borci na ulici: Kako se, koliko i kojim boračkim udruženjima dijeli novac iz budžeta?

Front 03.03.18, 20:33h

Da li su zbog ove liste bivši borci na ulici: Kako se, koliko i kojim boračkim udruženjima dijeli novac iz budžeta?
Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH, zajedno sa premijerom Novalićem i ministrima našao se na jednoj strani, a borci na ulicama, blokirajući magistralne puteve i tražeći svoja prava

 

 

Prema saznanjima portala Žurnal.info, Vlada FBiH je na vanrednoj sjednici 22. februara ove godine donijela šest odluka, prema kojima se boračkim udruženjima i fondacijama dodjeljuje ukupno 2,2 miliona KM. Na dan protesta boraca, novac je udruženjima stvaljen na raspolaganje... Ovo se navodi u prilogu TV1, objevljenom u večerašnjem Dnevniku u 19 sati.


TV1 u prilogu dalje navodi: 


Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH, zajedno sa premijerom Novalićem i ministrima našao se na jednoj strani, a borci na ulicama, blokirajući magistralne puteve i tražeći svoja prava.


Prema dokumentima, najviše novca odobreno je Fondaciji za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, iznos od 675 hiljada maraka. Predsjednik Upravnog odbora ove Fondacije je – Šerif Patković, a imenovan je nekoliko mjeseci nako što je Fadil Novalić postao  federalni premijer, a Salko Bukvarević federalni ministar za boračka pitanja. Fondaciji za pružanje pravne pomoći branilačkoj populaciji dodijeljeno je 270 hiljada maraka.


Ovu Fondaciju, prema Statutu, u februaru prošle godine osnovala je koordinacija četiri temeljna boračka udruženja sa Šerifom Patkovićem na čelu. Vlada je ovoj Fondaciji donirala i 270 hiljada maraka. U ukupnu sumu novca ubraja se i 150 hiljada maraka za „sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja, a navodi se da pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti „udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske instuticije sa razrađenim programima.


Nadalje, 300 hiljada maraka odobreno je za sufinansiranje  „manifestacija povodom obilježavanja bitnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.


Svi ovi podaci nalaze se u Službenim novinama FBiH, objavljenim 28. februara 2018. godine, istog dana kada su borci koji izašli na ulice nezadovoljni radom Vlade FBiH i udruženja kojima koordinira – Šerif Patković.


Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI