Otvoreno pismo potpredsjednika Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo

Dr. Stevanović: Zašto KCUS aparat plaća 2.500.000 KM više nego što košta i kome idu ti novci?

Hronika 02.03.18, 11:36h

Dr. Stevanović: Zašto KCUS aparat plaća 2.500.000 KM više nego što košta i kome idu ti novci?
Dr. Stevanović je rekao da nije stručnjak u oblasti radiološke terapije, ali je provjerio više neovisnih izvora i utvrdio da naručeni aparat košta 1.500.000 američkih dolara ili oko 2.500.000 KM sa dodatnom opremom

 

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo i ljekar dr. Dragan Stevanović rekao je da je za potrebe UKCS-a naručen onkološki akcelerator po cijeni od 5.500.000 KM, plus PDV, preko firme Medit, "koja je u bliskim vezama sa SDA."

 

Dr. Stevanović je rekao da nije stručnjak u oblasti radiološke terapije, ali je provjerio više neovisnih izvora i utvrdio da naručeni aparat košta 1.500.000 američkih dolara ili oko 2.500.000 KM sa dodatnom opremom, a da sa troškovima transporta, montaže i provizijom dobavljaču, te PDV- om, taj uređaj ne može koštati više od 4.000.000 KM.

 

"Vaša je zakonska obaveza i dužnost da provjerite zašto KCUS ovaj skupi aparat plaća 2.500.000 KM više i kome idu ti novci. Za taj novac mogu se ispuniti svi zahtjevi u vezi plaća uposlenika u zdravstvu KS ili se može kupiti jedan najsavremeniji aparat MRI", rekao je dr. Stevanović, obraćajući se nadležnim institucijama i javnosti.

 

"Sve podatke koji su vam potrebni možete lakše od mene dobiti službenim putem", dodao je.

 

"Nemojte reći da niste znali  i da ste zatečeni. Sada ste vi na potezu i to vam je službena obaveza", kazao je dr. Stevanović obraćajući se Skupštini Kantona Sarajevo, premijeru Vlade Kantona Sarajevo, ministrici zdravlja Kantona Sarajevo, Tužilaštvu Kantona Sarajevo, Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, Sindikatu doktora medicine i stomatologije Federacije BiH i Sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI