VIDEO/ Zastupnik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDP-a poručio

Denis Bećirović: Boga se bojimo puno, Vučića nimalo, Dodika k'o dorata svog!

Front 01.03.18, 18:18h

Denis Bećirović: Boga se bojimo puno, Vučića nimalo, Dodika k'o dorata svog!
Bosna i Hercegovina je preživjela najteža vremena kada Slobodan Milošević sa tolikom armadom nije uspio da pokori ovu zemlju, slabašni Dodik to nikad neće uraditi

 

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Denis Bećirović, gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji govorio je odnosu sa Dodikom.

 

Što se tiče Milorada Dodika, on sigurno neće moći provoditi politiku na mjestu člana Predsjedništva BiH koju je provodio do sada, poručio je Bećirović komentirajući mogućnost da upravo s liderom SNSD-a bude dio državnog Predsjedništva nakon oktobarskih izbora.

 

''Kad je riječ o Draganu Čoviću, tu imam četverogodišnje iskustvo. Mi smo u mandatnom periodu 2010 - 2014 zajedno radili, dijelom u zajedničkom kolegiju Parlamenta BiH, s te strane ne bi bilo nikakvih nepoznanica. Što se tiče Milorada Dodika, on sigurno neće moći provoditi politiku na mjestu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju je provodio do sada. Ti njegovi ultimatumi, te njegove prijetnje, on će to morati u budućnosti da zaboravi. Čuo sam da predlaže da se sjednice Predsjedništva ne održavaju u Predsjedništvu BiH, oko takvih stvari nema uopće rasprave. Moj prijedlog je da se svi članovi Predsjedništva osim održavanja sjednica dodatno još obavežu da svoju radnu sedmicu provode u zgradi Predsjedništva, naravno ako nisu na službenom putu'', rekao je Bećirović.

 

Imao je i poruku za Milorada Dodika.

 

''Njemu treba u oči reći ono što treba da čuje. Nažalost, nije bilo prilika da mu to kaže neko od onih koji su mu to trebali reći. Obično to govore sada pola godine pred izbore, a u prethodne četiri godine uglavnom su ćutali. On mora znati ako mu je adut neki vanjski faktor, da kad je riječ o vanjskom faktoru puno jači igrači, svjetske sile, stoje iza države Bosne i Hercegovine nego iza projekta razbijanja BiH. Tako da kako god okrene, i u BiH i u van BiH on je sigurni gubitnik u toj priči. Stoga bi i njemu bilo bolje da se okrene stvarnom životu i egziastencijalnih pitanjima i da zaboravi priču o separatizmu. Jer Bosna i Hercegovina je preživjela najteža vremena kada Slobodan Milošević sa tolikom armadom nije uspio da pokori ovu zemlju, slabašni Dodik to nikad neće uraditi'', naglasio je Bećirović.

 

Opisao je svoje dosadašnje susrete s Dodikom.

 

''Ništa posebno, potpuno smo se razilazili. 2011. bio je jedan skup gdje on između ostalog rekao ''da Bošnjaci nemaju oružja da odbrane BiH''. Moram reći da je bolje da zaboravi takve izjave, da se ne igra s vatrom u ovoj zemlji. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi oni koji vole državu BiH, ako su imali mogućnost da se odbrane od četvrte vojne sile 1992. oni danas sigurno imaju legalnu i legitimnu mogućnost da u skladu s Ustavom i državnim institucijama odbrane najveću tekovinu 20. stoljeća, a to je da imamo državu Bosnu i Hercegovinu.  Dodik koristi slabost domaćih bh. organa vlasti, ali i potpunu pasivnost međunarodne zajednice. Međunarondne zajednca i visoki predstavnik imaju veoma jasne obaveze da razrješavaju sve poteškoće u vezi s implementacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni se moraju probuditi. Kada govorimo o međunarodnoj zajednici ''ešdaunovski'' pristup je dao odlične rezultate. Ovaj ''lajčakovski'' pristup je nastavio gospodin Inzko. Sastavni dio međunarodnog dejtonskog sporazuma je međunarodna zajednica. Treba vjerovati da i sam Dodik ima dovoljno prisebnosti da nikada i ne pokuša da krene u tom pravcu. Husein-kapetan Gradaščević je poručio jednoj od najvećih svjetskih sila u to vrijeme odnosno poslao jednu poruku koja je, parafraziram, glasila: Boga se bojimo malo, sultana nimalo, a vezira k'o dorata svog. Ja ću večeras Dodiku uputiti poruku, sličnu, koja glasi: Boga se velikog bojimo puno, Vučića nimalo, a Dodika k'o dorata svoga'', rekao je Denis Bećirović.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI